Guide: Allt om grupperna i fotbolls-EM

Vilka tar sig vidare från "dödens grupp" och kan EM-debutanten Georgien skrälla sig vidare?
Här är allt du behöver veta om grupperna i fotbolls-EM.

ANNONS
|

Grupp A: Tyskland, Ungern, Skottland, Schweiz

Värdnationen Tyskland är på jakt efter sin fjärde EM-titel. Att nå slutspel kan dock bli svårt – och nationen har det senaste decenniet underpresterat i mästerskapssammanhang.

Ungern är framme i sitt tredje raka EM och har inför mästerskapet visat bra form. Skottland och Schweiz är underdogs, men har potential att avancera från gruppen.

Schweiz nådde exempelvis EM-kvartsfinal senast, efter att skrällartat ha slagit ut Frankrike i åttondelen.

Grupp B: Spanien, Kroatien, Italien, Albanien

Albanien drog nitlotten och hamnade i "dödens grupp", tillsammans med tungviktaren Spanien, regerande mästaren Italien och Kroatien med superstjärnan Luka Modric i spetsen.

Spanien är knapp favorit till gruppsegern, sedan man besegrat både Italien och Kroatien på sin väg fram till att bli Nations League-mästare 2023.

ANNONS

Italien, som besegrade England i EM-finalen för tre år sedan, är en guldkandidat även i år. En av nycklarna blir målvaktsspelet där Gianluigi Donnarumma, till vardags i Paris SG, var guldhjälte 2021.

I Kroatien gör 38-årige superstjärnan Luka Modric sannolikt sitt sista stora mästerskap.

Grupp C: England, Danmark, Slovenien, Serbien

England är, tillsammans med Frankrike, EM-favorit. Engelsmännen har aldrig vunnit EM – närmast var man förra EM, när det blev förlust mot Italien i finalen.

Förmodligen kommer andraplatsen bakom England att stå mellan Serbien och Danmark – och kanske kan danskarna få revansch efter ett svagt VM i Qatar 2022.

Slovenien är med för första gången sedan 2000. Kanske kan Leipzigstjärnan Benjamin Sesko hjälpa Slovenien skrälla sig vidare till EM-slutspel.

Grupp D: Frankrike, Nederländerna, Österrike, Polen

Frankrike har de senaste åren haft några tunga ledargestalter i sin trupp: målvakten Hugo Lloris, backen Raphaël Varane, mittfältaren Paul Pogba och anfallaren Antoine Griezmann.

Nu återstår bara den sistnämnda – och frågan är om Frankrike lyckats hitta tillräckligt bra ersättare för de andra. Det franska målskyttet finns det ingen oro kring, i laget finns också stjärnan Kylian Mbappé, det är att hålla tätt bakåt som är problemet. Trots det är laget inte bara favorit i gruppen, utan också till att vinna hela EM.

ANNONS

I den nederländska truppen finns en "försiktig optimism". Flera spelare har varit skadedrabbade – däribland Barcelonaförsvararen Frenkie de Jong och Atlético Madrid-målskytten Memphis Depay. Att de hinner komma tillbaka kan bli en nyckel för Nederländerna.

Grupp E: Belgien, Slovakien, Rumänien, Ukraina

Det blev inga mästerskapstitlar för Belgiens gyllene generation. Nu ska en ny grupp unga stjärnor försöka säkra nationens första EM-titel. Lyckligtvis finns några riktigt erfarna spelare kvar för att leda vägen – exempelvis Romelu Lukaku och Kevin De Bruyne.

I Ukrainas EM-trupp finns, precis som i Belgiens, flera unga talanger. Man spelade oavgjort mot både England och Italien i EM-kvalet – ett tydligt tecken på att Ukraina kan konkurrera med de bästa lagen. Laget bör kunna ta sig vidare från gruppspelet.

Grupp F: Portugal, Turkiet, Tjeckien, Georgien

På papperet ser det ut som att Portugal hamnat i en överkomlig grupp. Lagets 39-årige stjärna Cristiano Ronaldo hoppas få bevisa att han ännu håller på högsta nivå. Det ser på förhand ut att bli en kamp mellan Turkiet och Tjeckien om andraplatsen.

Georgien är den tydliga outsidern i gruppen. Det är första gången nationen tagit sig till EM – och kanske kan en chockseger mot något av lagen i gruppspelet räcka för att ta sig vidare till åttondelsfinal som en av de bästa grupptreorna.

ANNONS

Fakta: Så spelas första omgången i fotbolls-EM

Fredag 14/6: Tyskland–Skottland (klockan 21.00)

Lördag 15/6: Ungern–Schweiz (15.00), Spanien–Kroatien (18.00), Italien–Albanien (21.00)

Söndag 16/6: Polen–Nederländerna (15.00), Slovenien–Danmark (18.00), Serbien–England (21.00)

Måndag 17/6: Rumänien–Ukraina (15.00), Belgien–Slovakien (18.00), Österrike–Frankrike (21.00)

Tisdag 18/6: Turkiet–Georgien (18.00), Portugal–Tjeckien (21.00)

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Utöver dessa går också de fyra bästa grupptreorna vidare. Fotbolls-EM pågår 14 juni–14 juli.

ANNONS