Sveriges match mot Belgien återupptas inte

Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien kommer inte att återupptas, det meddelar Uefa.
– Det är bra att det blev så som vi önskade, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS
|

Sveriges EM-kvalmatch stannade på 45 minuter och så kommer det att förbli.

Uefa har nu beslutat att matchen som avbröts på grund av terrorattacken som kostade två svenskar livet inte kommer att återupptas igen.

Attacken skedde innan matchen, men det var först i paus som spelare och ledare fick veta vad det var som hade hänt. Då, har förbundskapten Janne Andersson förklarat, fanns det inte på kartan att man skulle spela klart matchen.

– Innan jag förstod det fick de säga det till mig tre gånger. Det var så overkligt att det hade hänt. Sen fick jag gå in till omklädningsrummet och säga till killarna, mitt förslag var att vi absolut inte skulle gå ut och spela. Det var ingen som tyckte något annat, sa han till SVT tidigare i veckan.

ANNONS

Janne Andersson har även berättat att spelare hade fått veta om händelsen innan han kom in i omklädningsrummet. Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf berättade på pressträffen efter matchen att han hade samlat laget.

– Jag pratade med de andra spelarna i laget kring hur de kände, och sen kände jag att jag ville prata med de belgiska spelarna.

Han fortsatte:

– Jag förklarade hur vi såg på situationen. Vi var väldigt tydliga att vi inte ville fortsätta spela och de belgiska spelarna var helt med på det.

När matchen avbröts i måndags var ställningen 1-1, det har ingen sportslig påverkan och är i sammanhanget irrelevant – men det resultatet har nu blivit det slutgiltiga, det meddelar Uefa.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är nöjd med Uefas beslut, där det sportsliga kommer i andra hand.

– Vi vill tacka för allt det stöd som företrädare för Uefa, det belgiska förbundet och belgiska myndigheter samt, inte minst, de belgiska supportrarna visat oss efter de tragiska händelserna i måndags, säger han och fortsätter:

– Våra tankar går i första hand till offren och deras anhöriga. Det är oerhört viktigt att vi inom fotbollen står upp tillsammans och visar att vi står enade i kampen mot terrorn. Att oskyldiga svenska supportrar blivit måltavlor är fruktansvärt och det är svårt att här och nu överblicka vilka konsekvenser dessa händelser får framåt. Vi har en helt ny situation och vi behöver kunna ge trygghet till de som verkar inom fotbollen, inte minst våra supportrar.

ANNONS

Belgiska förbundet: ”Vi kommer aldrig glömma”

Även Manu Leroy, tillförordnad generalsekreterare i det belgiska förbundet, är tydlig med att det sportsliga kommer i andra hand efter det som hände i måndags.

– Fotboll ska betyda glädje, men den fega attacken i måndags kväll ändrade på det. I ett sådant ögonblick, när fotbollsfamiljen attackeras i hjärtat, kommer sportsliga resultat i andra hand. I och med Uefa-beslutet är matchen nu avgjord, men vi kommer aldrig att glömma offren. Våra tankar är med deras familjer och med det svenska landslagets spelare, ledare och supportrar.

LÄS MER:Minnesplats utanför Friends arena för att hedra offren i Bryssel

LÄS MER:Janne Andersson tänker inte gå med landslagskläder igen

LÄS MER:Patrick dödades i terrordådet i Bryssel

LÄS MER:Bodde i Askim – detta vet vi om misstänkte terroristen Abdesalem Lassoued

ANNONS