Minnesplats utanför Friends arena för att hedra offren i Bryssel

Svenska fotbollförbundet har upprättat en minnesplats utanför Friends arena för att hedra de två supportrar som dödades i terrorattacken i Bryssel.
”Tillsammans är vi en blågul familj” skriver förbundet i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

En blombukett har lagts på marken mellan två inramade landslagströjor. Ovanför vajar en svensk flagga fastknuten i en av stolparna.

Utanför ingång A vid Friends arena i Stockholm har en minnesplats upprättats för att hedra de två svenska supportrar som dödades när de var på väg till EM-kvalet mellan Sverige och Belgien i måndags.

Minnesplatsen finns så länge den behövs, skriver förbundet på sin hemsida.

Två dygn har gått sedan den blodiga attacken som har skakat om ett helt land. Det som skulle bli Sveriges sista match i EM-kvalet slutade i tragedi när två supportrar sköts ihjäl på öppen gata, iförda landslagströjor. Ytterligare en person skadades allvarligt.

ANNONS

Ett dåd som skulle visa sig vara riktat mot dem för att de var svenskar.

Minnesceremoni i Bryssel

Kvalmatchen blev bara en halvlek lång innan den avbröts, men de tusentals supportrarna på läktarna hölls kvar i timmar inne på arenan av säkerhetsskäl. En av dem var Patrik Hjalmarsson, som fortfarande var påverkade av händelserna när han landade på Landvetter på tisdagen.

Han vet inte längre om han vågar åka på fotbollsresa utomlands.

– Jag måste låta det sjunka in lite. Det här är något vi har gjort i 20 år, men nu känns det inte lika självklart längre, sa han till GP på flygplatsen.

På onsdagen hölls en minnesceremoni för offren i Bryssel. Statsminister Ulf Kristersson deltog, iförd en blågul Sverige-halsduk.

– Terroristerna vill skrämma oss, de accepterar inte vårt sätt att leva. Att skydda våra samhällen och stå upp för våra värderingar är nyckeln, säger han under presskonferensen.

Beslut om matchen väntas

Men i skuggan av sorgen pågår samtidigt en diskussion hur mycket man vågar visa sin svenskhet vid landskamper utomlands. Förbundskapten Janne Andersson säger att han inte kommer att visa sig offentligt med landslagströja.

– Jag kommer aldrig mer göra det tror jag, säger han till SVT:s Morgonstudion.

ANNONS

Matchen som aldrig spelades klart ligger nu på Uefas bord att besluta om. Varken det svenska eller belgiska landslaget vill återuppta matchen utan vill se 1-1 som slutresultatet.

Beslut i frågan väntas från Uefa senast fredag.

LÄS MER:Janne Andersson tänker inte gå med landslagskläder igen

LÄS MER:Uppgifter: Sverige kan tvingas spela klart matchen

LÄS MER:Här landar supportrarna från Bryssel på Landvetter

LÄS MER:400 svenskar evakuerades från arenan i Bryssel mitt i natten

ANNONS