Sverige krossade Italien – klara för åttondel i fotbolls-VM

Sverige är klart för åttondelsfinal i VM efter att ha kört över Italien med 5–0. Tre av målen kom på hörna vilket innebär att Sverige nu gjort fyra av sju mål i VM på just den fasta situationen.
– Vi har många duktiga huvudspelare och duktiga hörnläggare, säger matchhjälten Amanda Ilestedt.

|

Då Sveriges två andra motståndare i VM-gruppen, Sydafrika och Argentina, spelade oavgjort under fredagen stod det klart redan innan Sveriges match mot Italien att vinnaren skulle bli helt klar för VM-åttondelsfinal.

Det var Italien som började matchen piggast och pressade ner svenskorna under matchens 20 första minuter. Men Sverige stod emot och lyckades att äta sig in i matchen.

– Vi fick en ganska tuff inledning av matchen men sen gör vi några bra prestationer där ute, säger Amanda Ilestedt till Viaplay.

Som i premiären mot Sydafrika var det genom hörnor och inlägg Sverige vaskade fram de hetaste lägena. Kosovare Asllani var nära på att skruva in en hörna i den 28:e minuten men den gången stod Durante i målet pall.

10 minuter senare var det dags för en svensk hörna igen – och då kunde Italien inte stå emot.

Galna minuterna när Sverige sprang ifrån

Precis som mot Sydafrika var det Amanda Ilestedt som hoppade högst och var sist på bollen. 1–0 till Sverige, men mer skulle det bli.

Bara tre minuter senare fick Sverige en hörna igen och den här gången var det Fridolina Rolfö som fick göra sitt andra mål i turneringen efter att ha snappat upp en lös boll i straffområdet.

– Vi har många duktiga huvudspelare och duktiga hörnläggare i Kosse (Asllani) och Jonna (Andersson) så det känns som vi har en riktigt bra chans att göra mål (på hörnor) och det gjorde vi i dag med, säger Amanda Ilestedt.

Trots de två snabba målen slog inte Sverige av på takten.

För i efterföljande anfall väggspelade Kosovare Asllani och Johanna Rytting Kaneryd med varandra. Rytting Kaneryd fick en yta just vid höger om straffområdet, hon passade in en hård boll som nådde fram till Stina Blackstenius som tryckte in 3–0.

Sverige hade gjort tre mål på sex minuter och en första halvlek som började trevande slutade i dur.

Amanda Ilestedt upp på delad första plats i skytteligan

Den andra halvleken började som den första slutade – med hörnor och svenska mål.

Och ännu en gång var det Amanda Ilestedts panna som var sist på bollen när Sverige utökade till 4–0.

Ilestedts andra hörnmål i matchen var hennes tredje totalt i turneringen. Detta innebär att den svenska backen går upp på delad förstaplats i skytteligan.

– Jag vet inte vad som hände haha men jättekul såklart, säger hon till Viaplay.

Kunde du räkna med det här?

– Nej, det måste jag säga. Det hade varit helt galet men otroligt kul såklart.

På tilläggstid utökade Rebecka Blomqvist till 5–0 och i och med segern är Sverige nu klara för åttondelsfinal i VM trots att en match återstår i gruppen

– Otroligt skönt, det var precis det vi ville. Tre poäng i dag och sex poäng totalt, säger Ilestedt.

Sverige möter Argentina i den sista gruppspelsmatchen. Den matchen spelas onsdag 09.00.

Så startade Sverige mot Italien (4–3–3)

Zecira Musovic – Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl, Elin Rubensson – Johanna Rytting-Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö