Ny säsong – men samma krav för IFK Göteborg

Målsnitt på över sju per match och bergsäker uppflyttning i fjol. Nu väntar en ny säsong för IFK Göteborgs damer – men kraven är desamma.
– Alla förväntar sig att vi ska gå upp, säger anfallaren Filippa Hopkins.

ANNONS
|

Passningstempot på konstgräsmattan på Kviberg 2 är högt. De tio spelarna hittar varandra både i djupled och med bollar på fötterna. När IFK Göteborgs damer tränar krävs det inte många minuter för att inse att det inte är vilken division 3-lag som helst man bevittnar.

På planens högerkant springer 17-åriga Filippa Hopkins. Hon bekräftar att laget under träningen tänker mer fotboll och utveckling än vad som kanske är normalt för nivån.

– Jag har absolut mer i huvudet än att bara spela. Jag har fått saker från mina tränare som jag ska tänka på, kanske en viss löpning som jag ska göra mot en av stolparna. Gör jag det många gånger på en träning sätter det sig och kommer automatiskt på match också.

ANNONS

Hon har tagit stora kliv den senaste tiden. Under lagets två träningsmatcher inför säsongen har hon smällt in sju mål.

En utveckling som hon till viss del tillskriver sina träningsmetoder.

– Jag har tränat ännu hårdare och har börjat tänka mer på detaljer. I början tänker man bara på det och då kan det bli lite virrigt i huvudet, men när man kommer in i det släpper det lite och rullar på mer. Genom att jobba med en sak och gnugga det kommer det ge resultat på match, säger hon.

Malva Larsson: ”I IFK förväntar man sig att vinna”

Men med den talangfulla och drivna truppen – Blåvitt tränar fyra gånger i veckan – och den uttalade elitsatsningen från klubben följer också en hel del press.

– Alla förväntar sig att vi ska gå upp. Men man är van vid press från klubben, tränarna och laget. Det är något man får vänja sig vid, och när domarna blåser igång matchen försvinner det, säger Filippa Hopkins.

Hon får medhåll av lagkamraten och kaptenen Malva Larsson.

– I IFK spelar man alltid för att vinna. Det hade varit konstigt om vi inte hade haft de förväntningarna. Och det betyder också något att vi har det förtroendet.

Kan pressen bli jobbig?

ANNONS

– Nae, när man spelar i IFK förväntar man sig att vinna. Det målet ska man alltid ha, så det är en naturlig press, säger hon.

LÄS MER:Ytterby vill förstöra festen: ”Kul att knäppa dem på näsan”

Under fjolårets förkortade coronasäsong vann IFK Göteborg sju av nio matcher. Även i år blir det en enkelserie. Det finns dock en stor skillnad från fjolårssäsongen – spelarna kommer få visa upp sig för Blåvittpubliken.

– Det känns kul. Vi vet inte hur många som kommer men det finns nog en del som är lite nyfikna. Det blir kanske lite nervöst men kul också, säger Malva Larsson.

Ovana vid storpublik

De hann dock få en liten försmak i fjol. Under mötet med Örgryte dök supportrar upp och stod utanför staketet med bengaler och hejaramsor.

– Vi blev lite chockade, vi är inte vana vid det. Nu har vi fått ett år till att mogna så jag tror vi kommer klara det bra.

Fjolårets rivalmöte var en av säsongens höjdpunkter, i år blir det dock ingen repris av grundseriemötet då lagen hamnat i olika divisioner. Det unga IFK Göteborg i division 3B och det mer rutintunga Örgryte i division 3A.

LÄS MER:Blåvitt på läktaren – men storpubliken får vänta

Kan bli rivalmöte i kvalfinal

Men, skulle båda klubbarna vinna sina serier möts man i ett avgörande kval för att nå division 2. En potentiell kvalfinal som IFK Göteborgs tränare Peter Svanström inte direkt ligger sömnlös över – trots 4–0-förlusten i fjol.

ANNONS

– Jag hade velat vara i samma serie som dem. Vi räds ingen och är inte särskilt oroliga för Öis. Vi hade SM-finalen i U17 tre dagar efter den matchen i fjol så vi vilade många spelare då.

Men för att nå ett kvalspel krävs att man vinner serien, en resa som börjar i dag när IFK Göteborg åker till Kungälv för att ta sig an Ytterbys B-lag.

– Alla tycker att det är superspännande, sen får vi se vad som händer. Pressen är där men jag tror att spelarna lever under en press av att nå sina personliga mål. Det handlar mer om att hantera det än om pressen utifrån.

Matchen sänds på GP.se med sändningsstart klockan 18.50.

LÄS MER:Allt du behöver veta om damernas division 3

ANNONS