Nilla Fischer: ”Tvingades visa könet under fotbolls-VM”

Nilla Fischer är i dagarna aktuell med sin nya bok ”Jag sa inte ens hälften”. I boken berättar den tidigare landslagsspelaren bland annat om könskontrollen under VM 2011 i Tyskland.

ANNONS
|

"Mitt under VM vill Fifa-pamparna alltså att vi ska visa upp våra kön. Vi blir tillsagda att de närmsta dagarna inte raka oss 'där nere' och sedan ska vi visa våra könsorgan för landslagsläkaren. Ingen fattar det här med rakningen men vi gör som vi blir tillsagda och undrar vad det egentligen är som händer".

Orden är hämtade ur Nilla Fischers nya bok ”Jag sa inte ens hälften” och beskriver hur de svenska landslagsspelarna tvingades visa upp sina kön för att bevisa att de var kvinnor under VM 2011.

Enligt Fischer ska det hela ha börjat efter rykten som gjorde gällande att Ekvatorialguineas trupp innehöll manliga spelare. Tätt inpå mästerskapet hade två systrar strukits ur det afrikanska lagets trupp. Dessutom fanns det misstankar mot ytterligare en spelare. Och efter detta meddelade alltså Fifa att alla spelare skulle könstestas.

ANNONS

”Stress från arrangören”

– Vi hade en väldigt trygg miljö i landslaget. Så det var väl den bästa miljön att göra det i. Men det är en oerhört konstig situation och överlag inte ett bekvämt sätt att göra det på. Men under den tiden var det bara att inse att om vi vill fortsätta spela så är det det här som krävs, säger Nilla Fischer till TT och fortsätter:

– Men om du ska bevisa ditt kön så gör du det inte på det här sättet. Det är ju ett kränkande sätt.

Landslagsläkaren Mats Börjesson gjorde sitt första mästerskap under 2011. Till SVT säger han att testerna inte var något ont från arrangörens sida.

– I varje turnering intygar vi att spelarna är kvinnor genom att kryssa i en ruta på samma sätt som vi kryssar i att de är hjärtfriska. Att det kom så akut det året och att de krävde mer än ett kryss var förmodligen på grund av att de upptäckt några som fuskat. Det blev en stress från arrangören. Efter det har det överlåtits till oss att lösa det själva.

Världsmästerskapet i Tyskland slutade med en tredjeplats för svensk del. Det efter att Blågult besegrat Frankrike med 2–1 i bronsmatchen.

ANNONS

LÄS MER:Tung Sundhage-kritik: "Elak mot enskilda spelare"

LÄS MER:Fotbolls VM 2023: Så spelas turneringen

LÄS MER:Nilla Fischer hyllades inför slutsålt Gamla Ullevi

ANNONS