Mak Lind blir Häckens nye tränare

Robert Vilahamn lämnade uppdraget som huvudtränare i Häcken.
Nu har de gjort klart med en ersättare.
Den tidigare lagkaptenen i herrlaget, Mak Lind, tar över damlaget.
– Han kan klubben, säger sportsligt ansvarige Christian Lundström.

ANNONS
|

Efter den sista matchen på vårsäsongen offentliggjorde BK Häcken FF att huvudtränaren Robert Vilahamn lämnar klubben för att ta över Tottenham i engelska Super League.

Nu står det klart att Mak Lind (tidigare Mohammed Ali Khan) tar över laget. Han kommer senast från uppdraget som huvudtränare i division ett-laget FC Trollhättan. Men framför allt har han gjort sig ett tränarnamn genom rollen som huvudtränare i Norrbys herrlag. Där var Lind mellan 2018 och 2022, innan klubben åkte ur superettan förra säsongen.

– Jag kommer från herrfotbollen, så det blir lite nytt och det känns både spännande och inspirerande att jobba med damlaget i BK Häcken. Jag ser att man har gjort många bra saker här och man leder serien, vilket gör att det första kortsiktiga målet förstås är att vinna SM-guld. Sen ska vi göra det bra i Europa även om vi vet att vi får tufft motstånd i kvalet där, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS

Mak Lind hoppas kunna utveckla Häckens damer vidare.

– På sikt vill jag vara med och påverka fotbollen som ska bedrivas, att vi kan flytta fram våra positioner och våga sticka ut, våga ta marknadsandelar. Det är vad jag ser framför mig just nu, säger den nytillträdde huvudtränaren.

Däremot är det inga större förändringar att vänta under hans ledning.

– Det finns en anledning till att man leder serien. Där vill jag fortsätta med det man har gjort bra och sedan vill jag komma in med fler delar i spelet. Även om vi gör mycket mål så vill jag att vi gör ännu fler mål. Vi vill anfalla med fler spelare än man har gjort och attackera boxen med fler spelare än vad man har gjort, säger Mak Lind.

”Kompetens är det vi gått mest på”

Lind har skrivit på ett kontrakt som gäller över säsongen 2026. Sportsligt ansvarige Christian Lundström är nöjd med rekryteringen.

– Det känns jättebra. Han är en tränare som kan ta oss vidare med det vi jobbar med. Han är bra på att utveckla och utbilda spelare, vilket är en viktig del i vårt sätt att arbeta, säger Lundström.

Mak Lind har tidigare spelat mittback och varit lagkapten i BK Häckens herrlag, där han spelade mellan 2009 och 2014. Därefter blev han proffs i Kina innan han återvände till Halmstads BK i svensk fotboll.

ANNONS

Var kopplingen till Häcken en viktig faktor i rekryteringen?

– Det är klart att det finns många faktorer som ska passa in. Kompetens är det vi gått mest på, men sen är vi också i en situation där vi ska försvara vår serieledning. Då har vi känt att vi inte vill göra för stora förändringar, säger Lundström och fortsätter:

– Att ta in en herrtränare som inte haft insikten i damfotbollen är en faktor, men där stärker han i stället upp med att han har en bra kännedom om hur Häcken spelar och hur vi jobbar. Han kan klubben.

Vad kan Mak Lind ta med sig från herrverksamheten och applicera hos damerna?

– Vi har ju haft Robert Vilahamn (tidigare huvudtränaren) från herrsidan också. Jag tror att oavsett vilket namn vi tagit så hade den personen kommit in med sin erfarenhet. Men nu tycker jag att vi har tagit steg och är redo för att ta ytterligare steg – och då passade Maks idéer in i var vi är, säger Christian Lundström.

Redan som 28-åring i HBK lade Mak Lind skorna på hyllan och har bara gjort några få insatser på lägre nivå sedan dess.

2017 fick han sitt första tränaruppdrag, som huvudtränare i Husqvarna FF.

ANNONS

GP söker Mak Lind.

LÄS MER:Så går sökandet efter en ny tränare i BK Häcken FF

LÄS MER:Martin Ericsson om Häckens tränarjakt: ”Känner oss ganska trygga”

LÄS MER:Tottenham köper loss Robert Vilahamn från BK Häcken

ANNONS