Tottenham köper loss Robert Vilahamn från BK Häcken

Robert Vilahamn har gjort sin sista match med BK Häcken FF.
Tränaren köps loss av Tottenham och lämnar direkt.
– Häcken har stöttat mig. De har skött sig otroligt proffsigt, säger han.

ANNONS
|

BK Häcken FF med Robert Vilahamn som tränare går som tåget i Damallsvenskan och leder ligan inför VM-uppehållet. Nu kommer Vilahamn dock lämna laget mitt under säsongen.

Segern mot Kif Örebro blev den sista med Vilahamn vid rodret, det meddelades kort efter fredagens match. Tränaren köps loss av Tottenham och lämnar direkt för sitt nya uppdrag.

– Det är lite snopet ju. Vi har väldigt stor chans att vinna SM-guld och det hade jag gärna gjort men eftersom mina ambitioner är att jag ska vidare ut i Europa och de spelar höst-vår blir det väldigt svårt att hoppa på ett erbjudande om jag ska göra klart året här. Därför måste jag ta det här beslutet, men jag lämnar klubben i en bra position att kunna hitta en ersättare och ska bara hoppas att det fortsätter köra. Det är vemodigt men jag är också väldigt stolt, säger Vilahamn.

ANNONS

Självklart att tacka ja

Att flytta utomlands för att träna ett lag har varit ett mål för Vilahamn.

– Det ska bli spännande. Sedan jag började som tränare har jag velat ta mig utomlands till en av de större klubbarna och nu får jag möjlighet att göra det i Tottenham och bo i London med min familj, säger han.

Han berättar om processen som varit.

– De sparkade sin tränare i våras och påbörjade en rekryteringsprocess. Det var ett tag sedan jag skickade in mitt cv. Jag har varit där två gånger, flugit dit för intervjuer, och det har varit en gedigen rekryteringsprocess där Häcken har stöttat mig. De har skött sig otroligt proffsigt gentemot mig, Tottenham också. Sen har kandidat efter kandidat försvunnit och så var det jag kvar.

Han fortsätter:

– Jag är väldigt tacksam mot Häcken att de ser helheten och inte bara verkligheten här. Jag är extremt tacksam över hur proffsiga de har varit.

Vilahamn säger att det var självklart att tacka ja när erbjudandet kom.

– Det har funnits andra lag med intresse men just med Tottenham, med vad de vill göra just nu och hur de ser på hur jag är och mitt ledarskap, så blev det en väldigt bra match. Det här är perfekt för mig egentligen.

ANNONS

Förlängde för en månad sedan

Tottenham, som slutade nia i WSL den gångna säsongen, har varit på jakt efter ny tränare sedan i mars och Vilahamn säger att klubben nu vill ta ett omtag.

– Det kommer handla om att göra Tottenham till lag som spelar en bättre fotboll med mer offensiv och högre presspel. Det kommer handla om att fostra talanger samtidigt som vi ska slåss om titlarna. men vi ska inte köpa de dyraste spelarna utan försöka tänka väldigt klokt med rekryteringar för att utveckla spelare och vinna på det sättet.

Kontraktet med Tottenham är skrivet över två år med option på ytterligare ett. Flyget till London går redan på lördagen.

– Mina barn och min fru flyttar med så det blir en häftig utmaning för familjen.

Anvegård: ”Inte orolig”

Spelartruppen informerades om nyheten efter fredagens match. Anfallsstjärnan Anna Anvegård säger dock att vissa spelare nog vetat tidigare.

– Några har nog haft lite aningar men många fick nog reda på det precis nu och är lite chockade. Vi får pratat om det ikväll och se hur alla känner.

Hur känns det att han ska lämna?

– Det är först och främst väldigt roligt för honom, en stor möjlighet att få träna ett lag i den bästa ligan i världen. Så man är glad för hans skull men sen är det ju tråkigt för oss. Han är en bra tränare. Men jag tror att klubben har någon tränare som kommer ta över och förhoppningsvis göra det lika bra, så där är jag inte orolig. Men det är alltid tråkigt.

ANNONS

Vad har han betytt för laget?

– Han har fått ihop spelargruppen, inte bara på planen utan också utanför. Det är en väldigt harmonisk grupp som trivs med varandra och tränaren har mycket i det att göra. Så han har betytt jättemycket. Jag tror det kommer gå skitbra för honom i Tottenham.

Robert Vilahamn blev tränare för Häckens damlag hösten 2021, efter att ha varit assisterande i klubbens herrlag, och förlängde så sent som för en månad sedan sitt kontrakt med klubben till att gälla till och med säsongen 2026.

Damallsvenskan har nu uppehåll och nästa match för Häcken är den 1 september, borta mot Linköping. Vem som tar över efter Robert Vilahamn är inte klart men övriga tränarteamet är kvar och kommer leda laget under uppehållet.

LÄS MER:Martin Ericsson om Häckens tränarjakt: ”Känner oss ganska trygga”

LÄS MER:Häcken chockades – men vände och vann mot Örebro

ANNONS