IFK Göteborgs förre fystränare Jonas Hellberg är död

Han var fystränare i IFK Göteborg under den senaste guldsäsongen.
Nu är Jonas Hellberg död, 53 år gammal.
– Han levde för att hjälpa andra, säger vännen och tidigare IFK Göteborgs-spelaren Thomas Olsson.

ANNONS
|

Hellberg var en uppskattad person på Kamratgården där han började jobba som fystränare 2006. Han stannade där över säsongen 2011, under denna tid vann IFK Göteborg såväl SM-guld (2007) som cupguld (2008).

Han blev sedan en del av den nuvarande förbundskaptenen Janne Anderssons ledarstab i IFK Norrköping. Tillsammans vann de SM-guld 2015.

Andersson lämnade 2016 för att ta över landslaget, Hellberg var kvar till slutet på 2019. Efter det öppnade han en egen klinik i Norrköping.

Nu har Hellberg gått bort, endast 53 år gammal.

Han sörjs av den blåvita familjen.

– Vi var goda kamrater i många, många år. Vi hade jättekul tillsammans i IFK Göteborg på alla resor, bortamatcher och när vi var ute i Europa. Vi hade det jättetrevligt, han, jag, Roland Kaldéus och ”Berra” (Bertil Lundqvist), säger Blåvitts mångårige säkerhetschef Tommie Elgestål.

ANNONS

IFK Göteborgs klubbchef Håkan Mild var sportchef när Jonas Hellberg jobbade för klubben.

– Jag har fått reda på det och det är så klart väldigt tragiskt, säger han.

IFK:s akademichef Jonas Olsson var tränare för guldlaget 2006 och sörjer tränarkollegan.

– En väldigt tråkig nyhet, tankarna går till hans närmaste. Jonas var väldigt hängiven, noggrann och kunnig i sin roll som fystränare, skriver han i ett sms.

Thomas Olsson: ”Han levde för att hjälpa andra”

Den tidigare IFK Göteborgs-spelaren Thomas Olsson var en av dem som stod allra närmast Jonas Hellberg under tiden i Blåvitt. Han fick beskedet om vännens bortgång under fredagen.

– Jag blev väldigt tagen och ledsen. Det var en chock, säger han.

Thomas Olsson, tidigare spelare och sedermera ungdomstränare i IFK Göteborg, kom nära Jonas Hellberg under tiden tillsammans i klubben.
Thomas Olsson, tidigare spelare och sedermera ungdomstränare i IFK Göteborg, kom nära Jonas Hellberg under tiden tillsammans i klubben. Bild: MATHIAS BERGELD

Thomas Olsson kom samtidigt som Jonas Hellberg till IFK Göteborg och de bodde nära varandra. Det gjorde att de lärde känna varandra bra. Den förre IFK-spelaren kommer minnas honom som en bra vän och snäll person.

– Han levde för att hjälpa andra, både som fystränare och som människa. Han hade en extrem yrkesmoral och kunde sitta uppe hela nätterna för att förbereda en träning, bara för att hjälpa oss spelare. Jag förlängde nog min karriär några år tack vare Jonas och träningen jag fick med honom, säger Thomas Olsson.

ANNONS

Men det är framför allt som människa och vän han kommer sakna Hellberg.

– Jag hörde honom aldrig säga ett ont ord om någon. Alltid snäll mot sin omgivning och satte andra före sig själv.

Bärkroth hade Hellberg i både Blåvitt och Peking

Nicklas Bärkroth, nu i Örgryte IS, slog igenom i IFK Göteborg precis under den tiden Jonas Hellberg var där.

Sedan korsades deras vägar igen, när Bärkroth gick till IFK Norrköping några år senare. Med andra ord är han en av de fotbollsspelare som haft Jonas Hellberg som fystränare under längst tid.

– Det var fantastiskt kul när vi återförenades igen i Norrköping, och det är verkligen en person som stått nära i perioder, säger han.

Nicklas Bärkroth har svårt att sätta ord på sina känslor efter att ha fått beskedet om Jonas Hellbergs bortgång.

– Det har varit en mörk dag idag. Jag har varit otroligt ledsen och tagen. När du hörde av dig var jag inte sugen på att prata med någon alls, men det kändes viktigt att få berätta om hur Jonas var. Jag tänker på hans nära och kära och hans tre barn som förlorat sin pappa. Det är jobbigt, jag har svårt att smälta det.

ANNONS
Öis-spelaren Nicklas Bärkroth, tidigare i bland annat IFK Göteborg och IFK Norrköping, sörjer Jonas Hellberg.
Öis-spelaren Nicklas Bärkroth, tidigare i bland annat IFK Göteborg och IFK Norrköping, sörjer Jonas Hellberg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hur kommer du minnas honom?

– Det är en av de bästa personerna jag haft att göra med och jobbat med inom fotbollen. En otroligt varm människa som alltid ville väl och gav allt av sig själv. Han var fylld av välvilja och kärlek, säger Nicklas Bärkroth.

Han fortsätter:

– Han tog sig tid för alla och jag tror inte det finns någon som har något ont att säga om Jonas. Han var otroligt kompetent inom sitt yrke också givetvis, men framför allt är det personen Jonas som var magisk och fantastiskt genuin.

Tobias Hysén om sista meddelandet: ”Fick aldrig svar”

IFK Göteborgs-profilen Tobias Hysén har starka minnen från tiden ihop med Jonas Hellberg.

– Jag kom tillbaka från England och var inte i fysiskt topptrim direkt. Han hjälpte mig väldigt mycket i början och såg till att jag kunde komma i form. Så vi hängde rätt mycket i gymmet.

Han berättar vidare:

– Han var väldigt mycket för löpning och träning. Orkade springa hur länge som helst och var stark som en oxe.

Blåvitt-profilen Tobias Hysén minns tillbaka till när Jonas Hellberg körde ett tufft löppass med laget, bara för att han hade missat Göteborgsvarvet.
Blåvitt-profilen Tobias Hysén minns tillbaka till när Jonas Hellberg körde ett tufft löppass med laget, bara för att han hade missat Göteborgsvarvet. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Att berätta om Jonas Hellbergs träningsvanor får Tobias Hysén att tänka på ett gammalt minne från en löptur, dagen efter en cupmatch mot Falkenberg.

– Vi hade vunnit efter förlängning tror jag, men var inte nöjda med insatsen. Tränarna var väldigt hårda med att vi skulle vara på plats en viss tid dagen efter, men när några blev sena bad de Jonas köra ett rehabpass med oss.

ANNONS

Det blev snarare ett tufft konditionspass än ett rehabpass. Jonas Hellberg tog med sig laget ut i löparspåret, trots att de hade 120 minuter i benen från dagen innan.

– Han hade missat Göteborgsvarvet för att vi hade match i Falkenberg, och var lite sur över det. Så han älskade att få köra med oss för att få sin dos av löpning ändå. Och för han var lite arg över att missa varvet. Det var så han var, han var lite ”full i fan”, men samtidigt en väldigt bra människa.

Efter tiden tillsammans i Blåvitt har Tobias Hysén haft sporadisk kontakt med Jonas Hellberg.

– Han lade upp en bild på Instagram för några dagar sedan. Jag skickade till honom och skrev ungefär att det var kul att se honom i flödet och att jag hoppas allt är bra. Jag fick aldrig något svar på det, och nu är han borta. Det känns tungt.

Jonas Hellberg kommer hedras med en tyst minut inför söndagens match mellan IFK Norrköping och BK Häcken på Platinum Cars Arena.

LÄS MER:Thomas Santos klar för IFK Göteborg

LÄS MER:Linus Carlstrands fysiska utveckling i IFK Göteborg

LÄS MER:Här är Jens Askous nya IFK Göteborg

ANNONS