Thomas Santos klar för IFK Göteborg

Sommarens första nyförvärv för IFK Göteborg är i hamn. Thomas Santos, 24, är klar för klubben.
I Blåvitt återförenas han med tränaren Jens Askou.
– Jag vet exakt vad och vem vi får till oss, säger Askou till klubbens hemsida.

ANNONS
|

IFK Göteborg har det tufft i allsvenskan. Inför helgens omstart ligger laget på negativ kvalplats. Men det finns framtidstro i laget. Nye tränaren Jens Askou ledde laget till seger i träningsmatch mot Malmö FF helgen som var och tekniske direktören Ola Larsson har utlovat nyförvärv.

Nu är sommarens första värvning i hamn.

På fredagen meddelade Blåvitt att Thomas Santos, 24, ansluter till laget.

– Jag vill komma till nästa nivå och det gör jag här hos IFK Göteborg. Det som har presenterats för mig känns spännande. Nu vill jag snabbt bygga relationer med mina nya lagkamrater och möta supportrarna, säger Santos till Blåvitts hemsida.

ANNONS

Återförenas med Jens Askou

Santos kommer närmast från AC Horsens – klubben som Jens Askou lämnade när han anslöt till IFK Göteborg i början av juni.

– Det är klart att jag har bra koll på Thomas som person och på hans egenskaper som fotbollsspelare. Jag vet exakt vad och vem vi får till oss. Samtidigt kommer Thomas till den största klubb han har spelat för och med en ny slags konkurrenssituation, säger Jens Askou.

Santos kom till Horsens 202, samma år som Jens Askou, från Skive IK och innan dess spelade han som junior för Silkeborg.

Den senaste säsongen i Horsens, där laget åkte ur den danska högstaligan, spelade Santos 21 matcher och gjorde två mål i ligan.

IFK Göteborg skriver i sitt pressmeddelande att Santos kan ”konkurrera på samtliga kantplatser”.

– Han är extremt snabb och tillför en för oss ny dimension med sin löpkapacitet. Han är stark i en mot en-situationerna, både i det offensiva och defensiva spelet. Han kommer att bli jobbig att möta för våra motståndare. I det spelsätt vi arbetar med nu kommer hans kvaliteter att passa perfekt in, men jag har också förväntningar på att han ska växa och utvecklas till en högre nivå här hos oss i Blåvitt, säger Askou.

ANNONS
IFK Göteborgs tränare Jens Askou och tekniske direktören Ola Larsson.
IFK Göteborgs tränare Jens Askou och tekniske direktören Ola Larsson. Bild: MATHIAS BERGELD

Ola Larssons första värvning

Det är inte bara IFK Göteborgs första värvning i sommar utan också tekniske direktören Ola Larsson första nyförvärv sedan han tillträdde.

– Thomas har funnits på vår ”scoutingradar” även innan Jens kom hit och blev chefstränare. Det kan vara bra att påpeka med tanke på Thomas och Jens gemensamma historik, säger Larsson.

Larsson säger vidare att flera andra klubbar varit intresserade av att knyta till sig Thomas Santos.

– Han har bra med erfarenhet och har presterat i situationer som liknar den vi är i nu. Det gör att vi vet hur han agerar både i motgång och framgång. Det blir riktigt intressant att se honom hos oss och vad det gör med vårt spel.

Kontraktet är skrivet till sommaren 2026 och Santos är spelklar när transferfönstret öppnar den 7 juli. Hans första match med Blåvitt kan alltså bli hemmamatchen mot Varberg den 10 juli. Klubben meddelar att han gör sin första träning med IFK Göteborg på Kamratgården på måndag.

IFK Göteborg möter Halmstad på söndag i den allsvenska omstarten.

LÄS MER:Här är Jens Askous nya IFK Göteborg

LÄS MER:Linus Carlstrands fysiska utveckling i IFK Göteborg

LÄS MER:Blåvitt-spelarna hyllar Jens Askous ledarskap

LÄS MER:Vårdomen: IFK Göteborg

ANNONS