Åge Hareide vill inte möta Israel

Åge Hareides Island ställs mot Israel i jakten på en EM-biljett. Islands norske förbundskapten ser dock helst att matchen ställs in, på grund av Israels attacker mot Gaza.
– Vi borde inte spela den här matchen om du frågar mig, säger han till isländska Vísir.

ANNONS
|

Om ett par veckor ska Island möta Israel i playoff till fotbolls-EM. Islands norske förbundskapten Åge Hareide, som tidigare tränat bland annat Malmö FF och både Norge och Danmarks herrlandslag, vill dock inte att matchen spelas.

Till isländska Vísir säger han att matchen borde stoppas på grund av det som nu händer i Gaza till följd av kriget mellan Israel och Hamas.

– Om du frågar mig personligen är jag tveksam till att spela mot Israel, med tanke på vad som pågår i Gaza och vad de har gjort mot kvinnor, barn och andra oskyldiga civila. Det ska inte hända och vi borde inte spela den här matchen om du frågar mig. Men vi måste spela eftersom konsekvenserna skulle bli så stora för Island om vi inte skulle göra det.

ANNONS

Han utvecklar:

– Uefa bestämmer allt och vi är en del av Uefa. Om vi inte spelar blir vi diskvalificerade och riskerar ytterligare straff eftersom vi inte spelar mot ett annat medlemsland, säger han till sajten.

Ingen diskussion om avstängning

Hareide säger att han inte kan se Israel som ”bara” ett fotbollslag när de möts.

– Det är svårt för mig att sluta tänka på alla bilder vi får se varje dag, och samtidigt tänka på Israel som ett fotbollslag. Sådana typer av handlingar borde inte få ske mot oskyldiga människor, säger 70-åringen.

Enligt Fotbollskanalen meddelade Uefas generalsekreterare Theodore Theodoridis nyligen att inga diskussioner om att eventuellt stänga av Israel finns i organisationen.

Det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza meddelade i slutet av februari att 30 000 människor dödats i Gaza i de israeliska anfall som följt efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol.

Matchen mellan Island och Israel spelas 21 mars och vinnaren möter fem dagar senare vinnaren i matchen mellan Bosnien och Hercegovina och Ukraina i en match där en EM-biljett ligger i potten.

LÄS MER:Svenska bouleförbundet uppmanar till bojkott av Israel

LÄS MER:Israeliska tog silver – buades ut

ANNONS