Guldvinnaren Freya Constance Colbert, Storbritannien, till höger, klappar tröstande om Israels Anastasia Gorbenko sedan hon buats ut av publiken.
Guldvinnaren Freya Constance Colbert, Storbritannien, till höger, klappar tröstande om Israels Anastasia Gorbenko sedan hon buats ut av publiken. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Israeliska tog silver – buades ut

De politiska spänningarna blev plötsligt uppenbara i sim-VM.
Israeliskan Anastasia Gorbenko tog silver på 400 meter fritt – och buades ut.
– Det är inte första eller sista gången det händer. Jag är stolt över att representera mitt land, säger hon.

ANNONS

Israeliskan buades ut både i arenaintervjun direkt efter loppet och sedan vid prisutdelningen.

– Jag gör det här för Israel och jag är stolt över det. Om någon inte gillar det så är det inte mitt problem, säger hon efter prisutdelningen i den mixade zonen där simmarna möter journalisterna.

Hon hade ingen tanke på att avstå prisutdelningen på grund av reaktionerna.

– Nej, jag har jobbat hårt för den här medaljen och jag är värd att stå på prispallen. Det är inget jag skulle avstå bara för att några småungar vill bua, säger hon.

Silvret var Israels första medalj i sim-VM. Det har gått fyra månader sedan Israels krig mot Hamas startade och som har skördat tusentals offer på båda sidor.

ANNONS

Gorbenko säger sig aldrig ha tvekat över ställa upp i VM.

– Vi har mycket säkerhet runt oss, även qatarisk personal. Säkerheten är nummer ett för oss, säger Gorbenko som har en säkerhetsvakt intill sig under intervjun i mixade zonen.

– Det här är bara sport, jag tycker inte att idrott och politik ska blandas ihop, säger hon.

ANNONS