19 svenska stjärnor i upprop efter Rubiales kyss

Fotbollsvärlden skakades av Luis Rubiales kyss i samband med Spaniens VM-guld. Nu går 19 svenska idrottsstjärnor ut i ett upprop som man kallar ”Ge fan i min kropp”, det skriver Femina.

ANNONS
|

Spaniens VM-guld, det första någonsin på damsidan, har kommit att överskuggas av den skandal som ägde rum i samband med guldfirandet.

Det spanska fotbollförbundets ordförande Luis Rubiales hamnade i blåsväder efter att han kysste Jennifer Hermoso på munnen, vilket hon efteråt har sagt var mot hennes vilja.

Utöver det greppade han sig även i skrevet samtidigt som han stod på hedersläktaren med Spaniens drottning Letizia och hennes minderåriga dotter.

Igår, tre veckor efter händelsen, meddelade Rubiales att han beslutat sig för att avgå.

– Jag kan inte fortsätta mitt arbete, säger han i en intervju med den brittiska tv-personligheten Piers Morgan.

ANNONS

19 svenska stjärnor i upprop

Men diskussionen kring sexism inom damidrotten tar inte slut där. Nu har 19 svenska kvinnliga idrottsstjärnor, bland annat Charlotte Kalla, Anja Pärson och Hedvig Lindahl, beslutat sig för att gå ut i ett upprop som man kallar #GeFanIMinKropp, det skriver tidningen Femina.

Hedvid Lindahl konstaterat att VM-finalen kom att handla om en man som utnyttjade sin makt och att det nu är läge att sätta ner foten.

– Vi behöver se till att utnyttja den här debatten nu som har sprakat upp till att ändra systemet, för det är systemet vi ser här, symptom på ett ruttet system, säger hon till Femina.

Anja Pärson, legendarisk alpinåkare med bland annat ett OS-guld på meritlistan, har själv sett hur kvinnliga idrottare utsatts för sexism.

– I ung ålder när man kommer upp som tjej är det svårt att orientera sig. Väldigt tidigt i min karriär var det tränare i andra länder som utnyttjade den här makten och faktiskt sexuellt utnyttjade några av tjejerna, något de också hamnade i fängelse för.

Caroline Jönsson var en av de stora stjärnorna i fotbollslandslaget som tog sig hela vägen till VM-final 2003. Sedan karriären har hon varit fackligt engagerad och även hon ställer sig bakom uppropet.

ANNONS

– Det här är en fråga som vi har drivit länge inom spelarföreningsrörelsen. Vi har fått en del gehör men det är så lång väg kvar. Det krävs att vi alla hakar på nu, så ser ni något i idrotten eller i samhället där beteendet inte är okej – anmäl, säger hon i tidningen.

LÄS MER:Luis Rubiales avgår efter VM-skandalen

LÄS MER:Därför ändrade sig Rubiales – övertalades att avgå

LÄS MER:Australisk polis redo att utreda Rubiales kyss

Samtliga idrottare bakom uppropet

Anja Pärson, alpint

Charlotte Kalla, längdskidor

Magdalena Forsberg, skidskytte

Anette Norberg, curling

Emma Johansson, cykling

Hedvig Lindahl, fotboll

Nilla Fischer, fotboll

Linnéa Claeson, handboll

Moa Hjelmer, friidrott

Tilde Johansson, friidrott

Bella Gulldén, handboll

Klara Svensson, boxning

Farhiya Abdi, basket

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racing

Nathalie Hagman, handboll

Johanna Ojala, längdskidor

Caroline Jönsson, fotboll

Sara Junevik, simning

Alice Östensson, ishockey

ANNONS