Luis Rubiales avgår efter VM-skandalen

Luis Rubiales avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.
Det meddelar han i en intervju med mediepersonligheten Piers Morgan.
– Jag kan inte fortsätta mitt arbete, säger han.

ANNONS
|

Rubiales hamnade i händelsernas centrum efter att Spanien vunnit VM-guld i fotboll. Under medaljceremonin tryckte han sina läppar mot storstjärnan Jennifer Hermosos mun – sedan reagerade en hel värld med avsmak.

Rubiales menade att ”kyssen” var ömsesidig men fick snart mothugg. Inom loppet av några veckor hade han kritiserats av Spaniens premiärminister, stängts av från all fotbollsrelaterad aktivitet av Fifa och mötts av interna avgångskrav.

I stort sett samtliga landslagsaktuella spanska fotbollsspelare på damsidan lät meddela att de vägrade dra på sig den röda tröjan så länge Rubiales inte lämnade sin post.

Efter att initialt ha kämpat emot fanns det till sist ingen annan utväg – och nu erkänner Rubiales sig besegrad.

ANNONS

Längre intervju att vänta

I en intervju med den brittiske tv-personligheten Piers Morgan berättar han om sitt beslut.

– Jag pratade med min pappa och mina döttrar. De vet att det inte är en fråga som handlar om mig. Några nära vänner sa att ”Luis, nu måste du fokusera på din värdighet och på att fortsätta ditt liv. Om du inte gör det kommer du förmodligen skada personer som du älskar och sporten du älskar”, säger han i ett utklipp.

Han har också publicerat ett öppet brev där han skriver om sin ansökan om att få slippa sina uppdrag som ordförande för det spanska fotbollsförbundet och vice president i Uefas exekutiva kommitté. I detta ondgör han sig över det drev som bildats mot honom – och om hur det påverkat hans val.

”Jag vill inte att spansk fotboll ska ta skada av en så oproportionerlig kampanj”, skriver han.

Till inlägget har han publicerat en text på sociala medieplattformen X.

”Jag kommer försvara min heder. Jag kommer försvara min oskuld. Jag tror på framtiden. Jag tror på sanningen”, lyder den.

Längre intervju att vänta

Spanien spelar härnäst mot Sverige på Gamla Ullevi, mötet är hyperviktigt i jakten på en plats i nästa sommars OS i Paris.

ANNONS

Rubiales är också indragen i en civil rättsprocess i Spanien sedan Hermoso valt att anmäla honom för det olämpliga uppträdandet efter VM-finalen.

En längre version av hans intervju med Morgan i talkshowen ”Piers Uncensored” väntas släppas i veckan.

LÄS MER:Spanien bryter mot Fifa-regler inför Sverigemöte

LÄS MER:Häckens landslagsstjärnor om omdebatterade Spanien-matchen

LÄS MER:Åklagare tar Rubiales-fallet till domstol

ANNONS