Längdåkningsstjärnorna vägrar världscupavslutningen i Ryssland

Först såg det ut som världscupavslutningen skulle hållas i Ryssland. När Ukraina invaderades på torsdagsmorgonen uppmanade flera av längdåkningens stjärnor det internationella skidförbundet (Fis) att agera.
– Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad, säger den flerfaldiga OS-medaljören Johannes Hösflot Kläbo till VG.

ANNONS
|

De svenska skicrossåkarna ska inte tävla i världscuptävlingen i Ryssland och det svenska skidförbundet bojkottar alla skidtävlingar i landet.

Men fram till fredagen hade inte det internationella skidförbundet (Fis) ställt in vårens världscuptävlingar i Ryssland, vilket framgick i schemat på förbundets hemsida under fredagsmorgonen.

Norska toppåkarna stämmer in

Flera längdåkningsstjärnor ville se att det förändras, för de tänker inte tävla i landet som invaderade Ukraina under tidigt på torsdagen.

– Man måste sätta ner foten nu och markera, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport på torsdagen.

Halfvarsson deltog i årets OS i Peking, precis som de norska toppåkarna Johannes Hösflot Kläbo och Therese Johaug.

ANNONS

– Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad. Det är bara att flytta världscupfinalen. Fis kunde ha reagerat långt tidigare och gett Östersund och Sverige avslutningen av världscupen. Jag förväntar mig att Fis agerar idag, säger Kläbo till norska tidningen VG.

Johaugs manager Jørn Ernst meddelar att den norska stjärnan håller med.

”Vi hoppas att Fis ser till att det flyttas till en annan arrangörsstad. Om det inte blir så, då avstår hon från att delta”, skriver Jørn Ernst, till Dagbladet.

LÄS MER:Så tas skicrossåkarna hem från Ryssland

LÄS MER:Skidförbundet bojkottar Ryssland: "Markering"

LÄS MER:Ygeman stöttar bojkott av tävlingar

ANNONS