Die Aktuelle intervjuade Michael Schumacher – med AI

Det senaste numret av Die Aktuelle har en sensationell förstasida.
”Michael Schumacher i den första intervjun – en världssensation!”.
Problemet är bara att det inte stämmer.

ANNONS
|

Det är tio år sedan Formel 1-legendaren Michael Schumacher var inblandad i en otäck skidolycka. Det var länge osäkert om han skulle överleva – hans status är till denna dag osäker.

Det enda som nått allmänheten är att han drabbats av en allvarlig hjärnskada – och han inte gjort några offentliga framträdanden sedan händelsen.

Därför var det många som reagerade när Die Aktuelles senaste nummer nådde butikerna. Förstasidan pryds av bild på Schumacher till texten ”Den första intervjun” och ”världssensation”.

Själva artikeln inleds enligt följande:

”Prata med honom en gång. Fråga hur han egentligen mår. Och få till slut svar nästan tio år efter hans tragiska skidolycka”.

ANNONS

Men på förstasidan står, dock i betydligt mindre skrift, också:

”Det låter bedrägligt äkta”.

Så är alltså inte fallet – Die Aktuelle har i stället för att prata med Schumacher ”intervjuat” en AI-robot. Närmare bestämt tjänsten character.ai, som erbjuder fiktiva chattar med kändisar.

”Mitt huvud exploderar”

Greppet väcker stor ilska. Medieforskaren Boris Rosencranz skriver på sin blogg:

Det är för dumt för att vara sant. Visst finns det många frågetecken i Die Aktuelle-texten – som vanligt för rättsskyddet. Man kan gömma sig bakom det, men man kan inte dölja kalkyleringen: Att ge läsarna en känsla av att Michael Schumacher kanske pratar om sitt fysiska tillstånd”.

Rosencranz skriver vidare att intervjun är ”exklusivt nonsens” och att man inte kan vänta sig ”någon som helst anständighet eller sanningsenlighet” från tidningen.

Också Mundo Deportivos motorsportsexpert, Fabio Marchi, riktar frän kritik.

”Mitt huvud exploderar. En tysk tidning meddelar på omslaget, ”den första intervjun med Michael Schumacher sedan 2013.” Dubbla sidor. Ingen byline. Men det är faktiskt svar från ett artificiellt intelligens-program! Och de har publicerat det...”, skriver han på Twitter.

Schumachers faktiska tillstånd är alltjämt höljt i dunkel.

LÄS MER:Schumachers Ferrari såld för 140 miljoner

LÄS MER:Mick Schumachers dröm – få prata med pappa Michael

LÄS MER:Ny Schumacher-dokumentär: "Saknar honom varje dag"

ANNONS