De vill få ungdomar i Backa att orientera

Tolereds AIK vill hitta nya orienterare.
Det är en av anledningarna till att de har dragit igång stadsorientering i Backa.
– Det är roligt att springa, säger en av orienterarna Eldana Gibriab, 7.

ANNONS
|

På en bänk på en gård bland lägenhetshusen på Hjalmar Bergmans gata utanför Hjalmarstugan i Backa sitter Fredrik Hagstedt och Jonas Rothén i röd, blå och gröna träningsoveraller med texten Tolered Utby skrivet stort på ryggarna. På bänken ligger ett antal kartor utspridda. Några nyfikna barn på cykel är framme vid bordet och frågar vad det är som händer.

– Det är många här den här gången, det var bra att ni från GP kom idag, säger Fredrik Hagstedt, som är projektledare för orienteringen i Backa.

Orienteringsklubben från Hisingen, Tolereds AIK, har sedan förra våren ett projekt med Svenska orienteringsförbundet, kallat ”Hitta hem”.

ANNONS

– I klubben vill vi nå ut till fler att de ska få chansen att prova orientering, lära sig om orientering och eventuellt bli intresserade av att vara med att träna och tävla med oss, säger Fredrik Hagstedt.

Del av satsning från regeringen

”Hitta hem” kommer efter en regeringssatsning som heter Idrottsklivet där regeringen ger ett årligt stöd på 100 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet att fördela.

– Där har man inriktat sig på utsatta områden för att nå ut med föreningsledd idrott i områden där man sett att färre än hälften av barnen är med i en idrottsklubb. Det ser man som förebyggande för att inte hamna i fel kretsar, säger Fredrik Hagstedt.

Orienteringen i Backa började under våren och efter ett sommaruppehåll är man sedan några veckor igång igen och sätter upp kontroller en gång i veckan.

När GP är på plats är det ett 15-tal barn som är med och orienterar. Fredrik Hagstedt berättar att de inte har någon riktig struktur på det utan det brukar dyka upp barn när han kommer dit och förbereder.

– Jag har insett det att om jag sätter upp en vimpel och lite annat först en stund innan jag sätter ut kontrollerna så är det alltid några som frågar: “Är det dags nu?“.

ANNONS

Det tycker deltagarna

Några av de som var med på orienteringen var Eldana Gibriab, 7 år, och syskonen Rina, Ilaaf och Muhammed Kiar 9, 7 respektive 5 år.

Det är första gången som de är med och orienterar.

– Vi såg när han satte ut kontrollerna, säger Rina Kiar.

De hade hittat 16 olika kontroller berättar de.

– Det är roligt att springa, säger Eldana Gibriab.

Fredrik Hagstedt menar att det också är ett sätt att inspirera barn och ungdomar att börja idrotta.

– Detta är ju en tacksam idrott att göra bland husen där folk bor.

Varför det?

– Det är klart att du kan spela fotboll på gräsmattorna här, men det är bättre att göra det på en fotbollsplan. Men vi gör ju som vi brukar, vad gäller sprintorientering så är det ju i bostadsområden och stadsmiljöer. Vi kommer och gör det vi brukar, det är ingen speciell anpassning mer än att banorna är lite lättare.

Är barnen som bor här intresserade av orientering?

– Det är svårt att säga, de är intresserade av att springa. De säger det: ”Ska vi springa?”. Det är uppenbart att en del fattar kartan väldigt bra medan andra mest håller den i handen.

ANNONS

Så ska de få fler till idrotten

För att få barnen som provar på idrotten att fortsätta tror Fredrik Hagstedt att det är viktigt att även nå föräldrarna.

– Jag tror en sak är att hålla möten för föräldrar och berätta kanske om flera idrotter och prata allmänt om hur det går till att vara med i en idrottsförening. Många barn är inte det och då vet inte föräldrarna heller hur det gå till. Någonstans måste man nå fram till föräldrarna, det går inte utan att föräldrar är med på det.

Klubbens ordförande Jonas Rothén flikar in:

– En del som vi pratat om är att försöka hitta unga ledare. Äldre tonåringar som kan området och som bor här, som kan engagera sina småsyskon och inte är intresserad av fotboll eller de andra vanliga idrotterna, säger han och fortsätter:

– Det är nyckeln för att kunna lyckas med det här. Vi hoppas att möten med andra intressenter i området kan ge några sådana kontakter.

Stina Olsson och Sarah Thorn fokuserar på att läsa kartan rätt.
Stina Olsson och Sarah Thorn fokuserar på att läsa kartan rätt. Bild: NICKLAS ELMRIN

Kompisarna Stina Olsson och Sarah Thorn är också med och orienterar.

– Det är jättekul. Jag gillar att man får lära sig om kartan och att springa runt, säger Stina Olsson.

Vad tycker du om att orientera bland husen?

– Jag tycker att det är ganska kul att vi har byggnader runt om oss för vi får träffa andra människor som är runt i området och leker som ibland hejar på oss, säger Stina Olsson.

ANNONS

Tycker ni att det är lätt eller svårt?

– Det är lite svårt att veta vilket håll man ska hålla kartan, säger Sarah Thorn.

LÄS MER:Brons trots miss: "Måste hem till mamma och pappa"

LÄS MER:Idrottsklubbar oroas av förslaget: ”Kanske lägger ner”

LÄS MER:Här idrottar barnen minst i Göteborg: ”Många känner att stadsdelen har blivit övergiven”

ANNONS