Abeba Aregawi efter finalen på 1500 meter under friidrotts-VM 2015 i Peking.
Abeba Aregawi efter finalen på 1500 meter under friidrotts-VM 2015 i Peking. Bild: JOEL MARKLUND

Abeba Aregawi gjorde comeback – efter nio år

Senast hon tävlade var 2015 på Finnkampen.
Nu har Abeba Aregawi gjort comeback när 33-åringen vann loppet Corrida de Langueux.
Enligt förbundet är det den bästa tiden på 10-kilometer någonsin av en svensk kvinna.

ANNONS
|

Senast Abeba Aregawi, 33, ställde sig på startlinjen i ett lopp var under Finnkampen 2015. Nio år senare har hon tävlat igen och 33-åringen vann 10-kilometersloppet Corrida de Langueux på 31.05 minuter Det är enligt Svenska friidrottsförbundet den snabbaste tiden någonsin av en svensk kvinna.

– Hon har anmält sig själv till loppet och representerar i nuläget inte någon svensk förening. Det innebär att det inte kan bli något svenskt rekord, men oavsett vad är det en imponerande prestation, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Friades efter dopingmisstankar

Abeba Aregawi började tävla för Sverige 2013 och vann bland annat guld i VM i Moskva på 1500 meter. 2016 utreddes hon för doping och stängdes först av efter att ha testat positivt för substansen meldonium. Men hon friades senare helt av Dopingkommisionen.

ANNONS

Men efter dopingturerna kom Aregawi aldrig tillbaka och hon meddelade att hon avslutade karriären. Men under lördagen sprang hon alltså igen på milloppet i Frankrike.

Vad som händer i Abeba Aregawis karriär framåt är oklart.

– Vi får nu följa upp med Abeba och lyssna in vad hon har för tankar och planer med tävlandet framöver, säger Stefan Olsson.

LÄS MER:Aregawi avslutar karriären

LÄS MER:SOK:s hårda krav på Aregawi

ANNONS