Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

SOK:s hårda krav på Aregawi

ANNONS
|

I början av året testades Aregawi, som tagit två VM-guld på 1500 meter, positivt för meldonium, men friades eftersom det råder oklarheter kring hur länge det tidigare tillåtna medlet kan spåras.

Svenska friidrottsförbundet stängde av 26-åringen i samband med dopningshändelsen och ställde krav på henne för att få komma tillbaka till landslaget. Kraven är nu uppfyllda.

- Hon har genomgått vår antidopningsutbildning och även Riksidrottsförbundets. När jag träffade henne i Stockholm för en tid sedan bestämde vi också att förbundsläkaren Sverker Nilsson ska vara hennes medicinske rådgivare. Det är honom som hon ska vända sig till så fort hon behöver ta en medicin, vad det än gäller. Så det känns bra, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

ANNONS

- Det här kommer jag att rapportera till förbundets styrelsemöte i januari, så kommer de att kunna ta beslut om hon är tillgänglig i landslaget.

"Helt oacceptabelt"

Att få komma tillbaka till Sveriges olympiska kommittés (SOK) topp- och talangprogram kan bli tuffare. Verksamhetschefen Peter Reinebo säger att de kräver att Aregawi tydligare tar avstånd från sitt beteende.

- Uppsåtet har varit att öka sin prestation genom att medicinera med en hjärtmedicin, säger Reinebo och jämför med Norges astmamedicinbruk:

- Det är något som vi tagit avstånd ifrån och som är etiskt och medicinskt fel. Jag kan tycka synd om Aregawi för att det är möjligt att hon är vilseledd och att det har blivit missförstånd på grund av språket. Jag kan känna empati med situationen, men jag känner ingen empati med beteendet när hon 2015 knaprade meldonium. Det är helt oacceptabelt och därför inte självklart att vi ska satsa på henne.

ANNONS

Mår dåligt

Torneklint tycker att Aregawi tydligt har tagit avstånd från det som hände, bland annat genom ett brev, och har lovat att aldrig ta något förbjudet medel eller något som hon inte vet vad det är.

- Hon har verkligen fått ett straff för det som hänt och mår fortfarande väldigt dåligt. Hon kan inte träna så mycket, för kroppen orkar inte med den här pressade situationen, säger Torneklint.

- Abeba tränar mellan tre till fem dagar i veckan och det första målet är att komma igång och träna bra. Det blir definitivt inget tävlande under inomhussäsongen, utan tävlingsstarten sker först senare till utomhussäsongen.

Abeba Aregawi bor och tränar i födelselandet Etiopien.

Fakta: Abeba Aregawi

Född: 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Bor: Addis Abeba, Etiopien.

Klubb: Hammarby.

Gren: 1500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Bakgrund: Aregawi-fallet

29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregewi testades i Etiopien i mitten av januari i ett så kallat out of competition-test och provet innehöll spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi att "jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera".

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.

Söndagen den 17 juli meddelar Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

ANNONS