På onsdagsmorgonen kallade statsminister Ulf Kristersson (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och Liberalernas Lina Nordquist till presskonferens för att berätta att man i sommar kommer att lägga ett skarpt förslag för hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska bedrivas i Sverige.
På onsdagsmorgonen kallade statsminister Ulf Kristersson (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och Liberalernas Lina Nordquist till presskonferens för att berätta att man i sommar kommer att lägga ett skarpt förslag för hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska bedrivas i Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringen lägger fram förslag om gårdsförsäljning

Från och med nästa vår ska det bli möjligt att köpa med alkohol när man besöker en lokal producent någonstans i Sverige.
Lagen innebär ett undantag från alkoholmonopolet som i sin tur är ett undantag från EU-lagstiftning, något som krånglar till processen.
– Jag gör inte bedömning att alkoholmonopolet kan komma att falla med det här, säger socialminister Jakob Forssmed.

ANNONS
|

Frågan om gårdsförsäljning har varit efterfrågad av flera partier utöver regeringen, även Sverigedemokraterna och Centerpartiet har drivit frågan i åratal. Men att tillåta gårdsförsäljning i Sverige är krångligt. Frågan har utretts i flera omgångar och problemet är att man samtidigt vill behålla det svenska alkoholmonopolet.

Sverige har ett undantag EU:s fria handel för sitt alkoholmonopol. Det innebär att när man nu vill lätta på dessa regler måste politikerna hitta ett sätt som gör att Sverige kan få ett undantag från undantaget. SvD har tidigare rapporterat om att Sverige riskerar att bli stämda av vinproducenter som menar att det skulle bli orättvist om svenska aktörer tillåts sälja alkohol utöver monopolsreglerna men utländska aktörer utelämnas.

ANNONS

Försäljningen villkoras med besöksavgift

Nu har regeringen ett förslag på hur detta ska gå till: Man vill binda försäljningen till en upplevelse.

– Det här innebär att människor som bor eller reser i Sverige ska kunna köpa ett par flaskor vin eller en flaska gin eller så när man hälsar på ett microbryggeri eller en liten vinodling i Skåne, säger Lina Nordquist, Liberalernas gruppledare i riksdagen.

Tanken är alltså att försäljningen villkoras med att konsumenten betalat för ett besök, till exempel en vinprovning på den aktuella gården.

I sommar ska förslaget skickas ut till medlemsländerna och EU-kommissionen där de alla ska få ta ställning till om det fungerar med EU-rätten. Regeringen har tagit hjälp av EU-rättsliga experter när de utformat lagförslaget och säger sig vara trygga med att det inte blir några problem.

Är ni oroliga att detta innebär en uppluckring av alkoholmonopolet?

– Absolut inte, jag tror att det här är ett sätt att kunna resa och få med sig minnen hem, det är inte en fråga om att införa detaljhandel parallellt med Systembolaget. Det är en fråga om upplevelser, säger Nordquist.

Regeringen är inte orolig för att Sveriges alkoholmonopol ska påverkas av den nya lagen.
Regeringen är inte orolig för att Sveriges alkoholmonopol ska påverkas av den nya lagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jakob Forssmed, ansvarig minister är inne på samma spår.

– Vår bedömning är att detta kommer vara förenligt med alkoholmonopolet, också efter en lång EU-rättslig analys. Jag gör inte bedömningen att monopolet kan komma att falla, säger Forssmed.

ANNONS

SD: Vi välkomnar att man går fram med förslag

Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson Tobias Andersson säger att hans parti välkomnar förslaget men i dagsläget inte kan ta ställning till hur man kommer att rösta när det läggs fram i riksdagen.

– Men jag ser att vi fått gehör för den kritik som vi framfört tidigare. Framförallt detta med destillerade drycker som ju är något som är unikt i Sverige. Vin och öl i all ära men det är ju vår smaksatta sprit som sticker ut jämfört med övriga Europa, så det är positivt att även spriten är med i regeringens förslag nu.

Riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) tycker det är positivt att även sprit inkluderas i regeringens förslag.
Riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) tycker det är positivt att även sprit inkluderas i regeringens förslag. Bild: Nils Petter Nilsson

Nyligen läckte ett tidigt utkast till förslaget ut där det framgick att ett villkor som övervägdes var att gårdarna själva måste odla det spannmål eller vindruvor som krävs för att man ska få sälja dryckerna.

– Det hade ju varit helt absurt, säger Tobias Andersson.

Han är dock kritisk till att försäljningen nu ska villkoras av att man betalat för ett besök och tycker att regeringen är för försiktiga med mängden alkohol som man ska tillåtas köpa.

– Men de är en förutsättning för att det här ska fungera EU-rättsligt. Jag har noterat att de i så fall vill ha andra begränsningar, man vill ha snävare öppettider till exempel, säger socialminister Jakob Forssmed.

ANNONS

Lagen är tänkt att träda i kraft våren 2025.

Hur mycket alkohol ska man få köpa?

0,7 liter destillerad dryck, alltså en flaska gin till exempel.

3 liter vin, öl eller cider, vilket motsvarar ungefär 4 vinflaskor.

Mängden gäller per konsument.

Företagen som omfattas av lagförslaget får högst producera:

– 75 000 liter spritdrycker

– 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider

– 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, till exempel vin.

Källa: TT/ Socialdepartementet

LÄS MER:Gårdsförsäljning av alkohol kan bli verklighet

LÄS MER:Gårdsförsäljning ska lyfta hårt pressad bryggbransch

LÄS MER:Här är 17 taprooms och bryggeribarer i Göteborg med omnejd

ANNONS