Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing, språkrören Amanda Lind och David Helldén och toppkandidaterna Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren jublar tillsammans med andra Miljöpartister på Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm.
Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing, språkrören Amanda Lind och David Helldén och toppkandidaterna Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren jublar tillsammans med andra Miljöpartister på Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm. Bild: Nicklas Thegerström/TT

Miljöpartiet går mot succéval

Europaparlamentsvalet brukar vara Miljöpartiets paradgren. Så även denna gång. Enligt SVT:s vallokalsundersökning blir partiet Sveriges tredje största och går därmed om SD.
– Ett kvitto på vilken fantastiskt bra valrörelse vi har gjort, säger Europaparlamentarikern Pär Holmgren.

ANNONS

När vallokalsundersökningen presenterades i SVT såg det ut som att luften gick ur deltagarna på Sverigedemokraternas valvaka. På Miljöpartiets valvaka var scenerna de motsatta. Händerna i luften på glädjestudsande miljöpartister. Partiets andranamn Pär Holmgren grät en tår.

– Det känns helt fantastiskt. Det är ett kvitto på vilken fantastisk bra valrörelse som vi har gjort. Vi är värda att vara tredje störst, sa han i SVT:s valvaka.

Enligt undersökningen fick Miljöpartiet 15,7 procent. Det är en ökning med 4,2 procent i jämförelse med valet för fem år sedan. Men däremot ser det inte ut att bli någon förändring i mandatfördelningen. MP har haft tre ledamöter och kommer att fortsätta ha det under kommande mandatperiod. Det innebär att Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin sannolikt kan förbereda sig på fem år i Bryssel.

ANNONS

Tre mandat ser även Sverigedemokraterna ut att få. I vallokalsundersökningen får SD 13,9 procent. Det innebär att partiet backar med 1,4 procentenheter jämfört med det förra valet till Europaparlamentet.

Besvikelse på SD:s valvaka när de hörde att Miljöpartiet blev tredje största parti, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
Besvikelse på SD:s valvaka när de hörde att Miljöpartiet blev tredje största parti, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Bild: Nils Petter Nilsson

Kalldusch för SD

Stämningen på SD:s valvaka dog totalt när det stod klart att de hamnar på en fjärdeplats i SVT:s vallokalsundersökning. När SD:s siffror presenterades viskade partiledaren Jimmie Åkesson någonting till sin stabschef, skakade lätt på huvudet, vände på klacken och lämnade rummet.

Om detta resultat skulle stå sig, blir detta det första val som SD backar i sedan partiet kom in i riksdagen. I så fall är det Kalla Faktas fel, enligt partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

– Det är en valrörelse där vi fått utstå ett grepp som vi inte kunnat se i politisk historia med det program som TV4 väljer att sända i en valrörelse, säger han och syftar på avslöjandet om att SD har anonyma konton.

Han säger att han vill ta vallokalsundersökningen med en nypa salt och invänta det faktiska valresultatet, men medger att det är en besvikelse.

– Det är klart att vi har höga förväntningar på ett bra valresultat, men vi vet att de väljarna som är kritiska till EU är de som kanske inte går och röstar, säger Mattias Bäckström Johansson.

ANNONS

Moderaterna blev näst största parti med 17,3 procent av rösterna. Det innebär att partiet behåller de fyra mandat som partiet redan har. Det är en ökning med en halv procentenhet. Inte förvånande, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Anledningen är att Moderaterna fokuserat på sakfrågor snarare än politiskt spel, enligt henne.

– Vi har haft fullt fokus på sakfrågorna och det tror jag också är anledningen till att vi kommer öka i det här valet. Människor är trötta på käbbel. De vill att vi ska leverera i sak och Europafrågorna blir allt viktigare. De vill inte att vi bara sitter i parlamentet, utan också levererar. Det här är inte minst ett kvitto på det fina arbete som Tomas Tobé har gjort i EU-parlamentet, säger hon.

Enligt henne vore det historiskt om Moderaterna går framåt i valet.

– Jag tycker det är ett styrkebesked. Det är andra gången, om det här stämmer, som ett regeringsparti ökar i EU-valet. Jag tycker det är ett kvitto på det som vi har känt när vi har varit ute och pratat med väljarna.

Väljarna straffar regeringspartierna

Samtidigt är det inte något starkt val för Tidöpartierna. SD, KD, M och L får tillsammans 40,7 procent av rösterna. Det är långt ifrån det stöd de fyra partierna samlade i riksdagsvalet 2022. Då röstade ungefär 50 procent på Tidöpartierna.

ANNONS

Enligt Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet, är det inte överraskande.

– Det är inte jätteförvånande. Det brukar gå dåligt för regeringspartier i Europaparlamentsval, särskilt om Europaparlamentsvalet ligger mitt i en mandatperiod. Ett antal väljare ser det här valet som en folkomröstning om regeringen. Sedan handlar det också om att röstningsmönster inte ser riktigt likadana ut i EU. Dessutom är det ett val som handlar om andra frågor. Ett lägre valdeltagande kan också påverka, säger hon.

Liberalerna fick 4,2 procent i valet. Det innebär att faran inte är över för partiet som kallar sig Sveriges mest Europavänliga. Felmarginalen i vallokalsundersökningen innebär att L fortfarande skulle kunna åka ur.

Baserat på SVT:s vallokalsundersökning får Socialdemokraterna behålla sina fem mandat i Europaparlamentet, och därmed fortsatt ha flest ledamöter av de svenska partierna. Centerpartiet, som i vissa opinionsundersökningar legat kring fyraprocentspärren, får enligt vallokalsundersökningen också behålla sina två mandat.

Förändringen skulle bli att Vänsterpartiet får ett extra mandat, medan Kristdemokraterna tappar ett.

LÄS MER:EU-valet 2024 – följ rapporteringen direkt

LÄS MER:Högervåg? Nej, inte i Sverige

LÄS MER:Så spurtar krispartierna – åker båt och äter tårta

ANNONS