Besvikelsen var stor på Sverigedemokraternas valvaka när vallokalsundersökningen presenterades.
Besvikelsen var stor på Sverigedemokraternas valvaka när vallokalsundersökningen presenterades. Bild: Nils Petter Nilsson

Arne Larsson: Högervåg? Nej, inte i Sverige

Uppladdningen inför EU-valet har mest handlat om den högervåg som sveper över Europa. Att ytterkanten ska gå fram och skaka om hela maktbalansen i parlamentet. Vallokalsundersökningen antyder att Sverige går åt ett helt annat håll.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vallokalsundersökningen – som bygger på intervjuer med 10 000 väljare och som brukar träffa i alla fall hyggligt rätt – ställde många förhandsspekulationer på ända.

Ett bärande tema i rapporteringen inför valet till Europaparlamentet har handlat om hur maktbalansen kan komma att ruckas. Traditionellt har EPP, den partigrupp där svenska moderater och kristdemokrater ingår, styrt parlamentet tillsammans med Socialdemokraternas partigrupp.

Sverige går en annan väg

Nu har mycket talat för att ytterkantshögern för första gången skulle kunna bli en maktfaktor och kanske till och med bilda en majoritet tillsammans med EPP.

Rapporter från länder som Tyskland och Frankrike, tidigare under valkvällen, bekräftade i alla fall till viss del den bilden. Men så ser det inte ut att bli i Sverige.

ANNONS

Här ser det helt annorlunda ut. Återigen, det är inget valresultat – men vallokalsundersökningen indikerar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans får 49,5 procent.

En kraftig vänstervåg

Det är en kraftig vänstervåg, inte minst mot bakgrunden att Socialdemokraterna backar. Det är partierna till vänster om Socialdemokraterna som ser ut att gå framåt.

Samtidigt backar Sverigedemokraterna och landar under valresultatet från 2019. Om det står sig blir det första gången som partiet går bakåt i ett val.

Till viss del har tecknen funnits där. Miljöpartiet, som enligt mätningen blir tredje största parti med 15,7 procent av rösterna, har tre starka kandidater och partiet har legat högt i mätningarna inför valet. Partiet har också kunnat rida på att svenska väljare rankar klimatfrågan högt och att det finns en stor uppslutning kring den radikala klimatpolitik som EU driver.

SD den stora överraskningen

Och framgången för Vänsterpartiet, som enligt undersökningen får 10,7 procent och ökar till två mandat, kommer inte heller som någon stor överraskning. Partiet har burits fram av ett välkänt toppnamn, den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt, och legat högt i många mätningar.

Den stora överraskningen finns istället på andra sidan. Hos den ytterkantshöger som alla talat om. Hos Sverigedemokraterna, som efter TV4:s avslöjanden om trollfabriker hamnade i centrum av den svenska politiska debatten – men som tvärt emot vad de flesta mätningar visat backade. Det är inget mindre än en sensation.

ANNONS

LÄS MER:EU-valet 2024 – följ rapporteringen direkt

LÄS MER:Miljöpartiet går mot succéval

Rättelse: I en första version av denna text stod att MP blev näst största partiet med 17,3 procent av rösterna. Rätt är att MP blev tredje största parti med 15,7 procent av rösterna i SVT:s Valu.

ANNONS