Hovrättsassessorn vid Hovrätten i Västra Götaland var skiljaktig när mannen friades för barnvåldtäkt.
Hovrättsassessorn vid Hovrätten i Västra Götaland var skiljaktig när mannen friades för barnvåldtäkt. Bild: AnnaCarin Isaksson

Så tolkade skiljaktiga domaren snippa – ville döma mannen för barnvåldtäkt

Fyra domare friade mannen i 50-årsåldern från anklagelser om våldtäkt mot barn. Men en femte domaren ansåg det styrkt att den tioåriga flickan med all tydlighet beskrivit en våldtäkt. Här är domarens egna ord.

ANNONS
|

”Målsägandens återkommande svar under polisförhören om att den misstänkte med ett finger ’kom in i snippan’ kan alltså inte tas till intäkt för att han förde in fingret i hennes slida...”

Det är vad Hovrätten i västra Sverige slår fast efter att en man frias för våldtäkt mot barn. Hovrätten river därmed upp den dom på tre års fängelse han dömdes till i tingsrätten. Men av de fem domarna i hovrätten var det endast en som ville döma.

Domaren skriver följande i sin skiljaktiga mening:

”Utöver samlag är det endast de allvarligaste sexuella handlingarna som kan bedömas som våldtäkt mot barn. Till sådana handlingar räknas intränganden i kroppen, såsom att penetrera ett barns underliv med fingrar. Vid rubriceringen av gärningarna är det därmed centralt att bedöma vad målsäganden menat med att mannen haft ett finger inne i hennes snippa”.

ANNONS

Ville döma till fängelse

Den skiljaktiga domaren understryker i kursiv text att flickan sagt att mannen varit inne i hennes snippa. Domaren fortsätter:

”Målsäganden har inte närmare beskrivit vad hon menat med att fingret varit i hennes snippa, och har heller inte förklarat vad hon menar med uttrycket snippan [...] Målsäganden har även visat med sina händer hur detta gått till genom att hålla handen utsträckt med handflatan uppåt och samtidigt höja upp ett finger. Jag bedömer att målsäganden inte kan tolkas på något annat sätt än att hon menar att mannen trängt in i hennes vagina med ett finger.”

Sedan resonerar hon kring ordvalet snippa som hennes kollegor ifrågasatt.

”Att målsäganden genomgående använt ordet snippa som begrepp för hela sitt könsorgan och inte förmått att uttrycka att det varit fråga om en penetration med vuxna ord framstår som naturligt i ljuset av hennes ålder. Jag vill således döma mannen för våldtäkt mot barn.”, skriver domaren och vill döma mannen till tre års fängelse.

GP har varit i kontakt med domaren som svarar att hon inte vill kommentera fallet närmare utan hänvisar till sin skrivelse i den skiljaktiga meningen.

LÄS MER:Flickans mamma om friande domen

LÄS MER:Åklagaren om barnvåldtäkten: ”Oerhört förvånad”

ANNONS