Målet avgjordes i Hovrätten för västra Sverige i Göteborg.
Målet avgjordes i Hovrätten för västra Sverige i Göteborg. Bild: AnnaCarin Isaksson

Åklagaren om barnvåldtäkten: ”Oerhört förvånad”

En man i 50-årsåldern friades från barnvåldtäkt då hovrätten inte förstod innebörden av ordet ”snippa”. En oväntad och ovanlig dom, menar Eva-Lotta Swahn, åklagare i fallet.
– Jag är oerhört förvånad, säger hon.

ANNONS
|

Hovrätten för Västra Sverige har friat en man som i tingsrätten dömts för våldtäkt på en 10-årig flicka. Detta trots att rätten slår fast att mannen haft fingret inne i vad hon själv beskriver som sin snippa.

Med stöd av en ordbok slog domarna fast att snippa är ett uttryck för kvinnans yttre könsorgan och att våldtäkt således inte är bevisat eftersom någon penetration inte ägt rum.

Nu ifrågasätter åklagaren Eva-Lotta Swahn domen.

– Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning. Var blir barnperspektivet av? De har inte tänkt på barnets rätt att bli lyssnad på och att få berätta. Vilka krav ställs på barn? Ska vi ha anatomilektioner för barn för att de ska kunna uttrycka sig på rätt sätt om de blir utsatta för övergrepp en vacker dag?

ANNONS

”Det ångrar jag”

Eva-Lotta Swahn säger att hon är missnöjd med domen och att det finns saker hon själv kunde ha gjort annorlunda.

– Från början hade jag vävt in alternativa brottsrubriceringar i åtalet. Förutom våldtäkt mot barn så skulle det kunna hamna i sexuellt övergrepp eller sexuellt ofredande. Men det ställdes frågor till mig i hovrätten som gjorde att jag inte vidhöll de rubriceringarna. Det ångrar jag.

Kan överklagas till HD

Huruvida fallet kommer att överklagas till Högsta domstolen är ännu oklart. Eva-Lotta Swahn säger att hon ska ha en dialog med utvecklingscentrum och sedan får riksåklagaren ta beslut om överklagande.

– Det kan finnas lite olika saker för Högsta domstolen att klura på här kan jag tycka. Att hovrätten inte lyssnar på barnets beskrivning av vad som hänt utan bara lexikaliskt slår upp vad snippa enligt en ordbok betyder.

Vad tycker du om att fallet fått så stor uppmärksamhet?

– Jag tror precis som vår jämställdhetsminister sa på tv i morse att det är bra att det diskuteras. För det här är oväntat och ovanligt. Vi har infört ordet snippa för kvinnligt könsorgan och att det plötsligt kan ifrågasättas vad som avses och att det får den här typen av konsekvenser gör att det är värt att diskuteras.

ANNONS

I en intervju i Aftonbladet försvarar en av domarna domen och säger att de poliser som hört målsägande borde försökt få en tydligare bild av vad som faktiskt hänt. Något som Eva-Lotta Swahn avfärdar.

– Det här är en mycket rutinerad barnförhörsledare, och barnet säger att det är svårt att förklara med ord, men visar med en gest istället. När det hålls förhör med barn så får inte förhörsledaren ställa ledande frågor eller lägga ord i barnets mun heller. Använder barnen ordet snippa, så är det det ordet som gäller.

Ifrågasatt dom

Även flickans målsägarbiträde Agneta Carlquist har ifrågasatt domen och menar att fallet är ett bra mål att tas upp i HD för att driva ett barnperspektiv rättsligt.

– Det här är inget bevisvärderingsmål. De objektiva rekvisiten är uppfyllda. Det sätter verkligen barnet i fokus, utifrån frågan: Hur högt ställer vi kravet på ett barn där det berättar om en händelse, på sitt språk, sa hon till GP i samband med domen.

Då hade hon talat med flickans mamma, som berättat om flickans reaktion på domen:

– Hon är förvirrad och tycker att detta är mycket märkligt. Hon stöter på en vuxenvärld hon inte kan förstå.

Fakta: Betydelsen av snippa

Definitionen av snippa skiljer sig mellan Svenska ordbok (SO), som menar att betydelsen är kvinnan yttre könsorgan och Svenska Akademins Ordlista (SAOL), som anger betydelsen till ”kvinnans könsorgan”.

Ordet fick ursprungligen spridning genom ett RFSU-projekt bland förskolor i Malmö för att lansera en benämning av det kvinnliga könsorganet med samma klang och laddning som ordet ”snopp”. Sedan 2013 finns ordet med i SAOB.

Enligt sexualupplysningssajten UMO, som riktar sig till unga och finansieras av Sveriges regioner, omfattas både de inre och yttre delarna av det kvinnliga könsorganet i begreppet snippa.

LÄS MER:Frikänns efter övergrepp på flicka – hovrätten osäker på ordet ”snippa”

ANNONS