Länsstyrelsen slår tillbaka mot Härrydas anklagelser om att det ska ha förekommit hot om att dra tillbaka kommunens detaljplaner om de inte sa ja till den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Arkivbild.
Länsstyrelsen slår tillbaka mot Härrydas anklagelser om att det ska ha förekommit hot om att dra tillbaka kommunens detaljplaner om de inte sa ja till den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Länsstyrelsen förnekar hot mot Härryda kommun

Härrydas kommunstyrelseordförande Per Vorberg (M) har anklagat landshövdingen Sten Torgfors att ha ställt ett ultimatum som tvingade kommunen att gå med på planerna om den nya järnvägen.
Länsstyrelsen förnekar att det skulle ha hänt.
– Varken Länsstyrelsen eller landshövding Sten Tolgfors har sagt att några detaljplaner kommer att stoppas, skriver länsöverdirektör Jörgen Peters i ett mejl.

ANNONS
|

Det råder olika bilder om hur förhandlingarna kring den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås har gått till. Härrydas kommunstyrelseordförande Per Vorberg (M) har tidigare i Härryda-Posten anklagat landshövding Sten Tolgfors för att ha hotat att stoppa allt planarbete i kommunen om de inte gick med på planen för järnvägen.

– Vad det gäller frågan om ultimatum så var landshövdingen väldigt tydlig. Antingen blir det järnväg eller så stoppas allt, då släpps inga nya detaljplaner fram i Härryda kommun. Det skulle alltså även stoppa utvecklingen kring flygplatsen och i hela kommunen. Det var så det sades, har Per Vorberg sagt till tidningen.

ANNONS

Kommunen kände sig därmed tvingade att gå med på planerna, menar han.

Härrydas kommunstyrelsenordförande Per Vorberg (M) anklagar landshövdingen för att ha hotat att stoppa kommunens detaljplaner.
Härrydas kommunstyrelsenordförande Per Vorberg (M) anklagar landshövdingen för att ha hotat att stoppa kommunens detaljplaner. Bild: Olof Ohlsson

Landshövdingen JO-anmäld

Efter uttalandena har invånare i Mölnlycke JO-anmält landshövdingen för att inte vara opartisk, enligt Dagens Nyheter.

GP har sökt Sten Tolgfors, som inte vill ställa upp på en intervju.

Enligt länsstyrelsen stämmer det inte att landshövdingen Sten Tolgfors har ställt något ultimatum till Härryda kommun.
Enligt länsstyrelsen stämmer det inte att landshövdingen Sten Tolgfors har ställt något ultimatum till Härryda kommun. Bild: Jonas Lindstedt

”Eftersom sonderingarna inte är avslutade kan landshövding Sten Tolgfors i nuläget inte svara på frågor eller på något sätt kommentera processen”, skriver länsstyrelsens kommunikatör Hanna Björnheden i ett mejl till GP.

Länsstyrelsen: Inga ultimatum

Länsstyrelsen slår dock tillbaka påståendet att det ska ha förekommit några ultimatum. Länsöverdirektör Jörgen Peters menar att det inte har förts några samtal om kopplingar till detaljplaner i Härryda överhuvudtaget.

Även länsöverdirektör Jörgen Peters menar bestämt att några hot mot Härryda kommun inte har förekommit i samtalen om en ny järnväg.
Även länsöverdirektör Jörgen Peters menar bestämt att några hot mot Härryda kommun inte har förekommit i samtalen om en ny järnväg. Bild: Fredrik Wirbing

”Jag har deltagit vid alla möten och varken länsstyrelsen och landshövding Sten Tolgfors har sagt att några detaljplaner kommer att stoppas om inte Härryda går med på avtalet gällande nya järnvägen”, skriver Jörgen Peters i ett mejl.

I ett uttalande från Länsstyrelsen försäkrar de att detaljplaner prövas enligt gällande lag och att ”prövning sker i varje enskilt fall utifrån de allmängiltiga prövningsgrunder som finns”.

”Vi har uppenbarligen olika bilder av vad som sagts!”, säger Per Vorberg i en skriftligt kommentar till GP.

LÄS MER:Oro att överenskommelsen Göteborg-Borås faller

LÄS MER:Här är överenskommelsen för den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås

LÄS MER:De anklagas för att stoppa ny järnväg mellan Göteborg och Borås

ANNONS