Många erbjuder sig att hjälpa personer som är i riskgruppen för coronaviruset.
Många erbjuder sig att hjälpa personer som är i riskgruppen för coronaviruset. Bild: Arkivbild

Folkets fina initiativ – för att hjälpa personer i riskgrupper

Viljan att hjälpa personer i riskgrupper för det nya coronaviruset är stor. De senaste dagarna har mängder med grupper skapats i sociala medier där människor erbjuder sig att handla mat eller gå till apoteket för någon annans räkning.
– Vi bekämpar den här smittan tillsammans och jag tror att vi är väldigt många som är villiga att göra det ihop, säger Marlene Axelson som erbjuder hjälp i Floda.

ANNONS
|

Smittskyddsarbetet i Sverige har gått in i en ny fas. Istället för att hitta och stoppa smittkedjor kommer vården att fokusera på personer i riskgrupperna, alltså äldre och personer som redan är sjuka. Folkhälsomyndigheten och andra institutioner trycker nu hårt på vikten av att alla i samhället gör sitt för att skydda personer i riskgrupper.

LÄS MER:Oro bland anställda i kollektivtrafiken: "Kan inte skydda oss"

Marlene Axelsson är en av alla de som på sociala medier erbjuder sig att hjälpa personer i farozonen. Hennes pappa bor i Värmland och tillhör riskgrupperna för det nya coronaviruset.

– Jag kände att jag hade uppskattat om någon hade hjälpt honom och vad kan jag göra om någon annan har en liknande situation som mig, säger Marlene Axelsson.

ANNONS

"Våga be om hjälp"

På Facebook finns bland annat gruppen #DinGranneHär – Tillsammans för våra grannar och riskgrupper. I skrivande stund har gruppen över 2500 medlemmar och personerna som vill hjälpa till finns över hela landet. Drygt 100 orter och områden finns representerade.

I en lokal grupp på Facebook gjorde Marlene ett inlägg om att hon gärna hjälper till om någon behöver hjälp med att handla mat eller hämta medicin på apoteket. Hittills har hon inte behövt rycka in, men hon får många uppmuntrande ord. För sin egen del är hon inte så orolig.

Marlene Axelsson erbjuder sig att hjälpa personer i riskgrupper för coronaviruset.
Marlene Axelsson erbjuder sig att hjälpa personer i riskgrupper för coronaviruset. Bild: Privat

LÄS MER:Ökad sjukfrånvaro bland personalen – nu ska Sahlgrenska stoppa smittan i dörren

– Personligen känner jag mig ganska lugn. Men jag oroar mig och har stor respekt för de som tillhör riskgrupper och skulle kunna bli allvarligt sjuka, säger Marlene Axelsson och fortsätter:

– Jag skulle vilja skicka med till de som tillhör en riskgrupp att man ska våga be om hjälp om man behöver det. Det finns väldigt många som vill engagera sig och hjälpa till. Gå inte ut och riskera att bli sjuk. Vi bekämpar den här smittan tillsammans och jag tror att vi är väldigt många som är villiga att göra det ihop, säger Marlene Axelsson.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

ANNONS