Bild: Petter Trens

Oro bland anställda i kollektivtrafiken: "Kan inte skydda oss"

Handspriten är slut, det saknas desinficerande våtservetter och regeringen har förbjudit större sammankomster – men stadens kollektivtrafik måste gå ändå. Nu växer oron, och kritiken, bland dem som kör.
– Chaufförer är redan en bristvara, blir vi sjuka så blir bussar och vagnar stående, säger en.

ANNONS
|

Coronapandemin har tagit ett järngrepp om stora delar av världen och börjar bli högst påtaglig också i Sverige. Under onsdagen förbjöd regeringen sammankomster som omfattar fler än 500 personer och Folkhälsomyndigheten säger nu att smittspridningen inte längre är begränsad till folk som rest.

LÄS MER:Coronaviruset klassas som pandemi

LÄS MER:Se coronavirusets utbredning över världen

Samtidigt växer oron bland dem som kör stadens bussar och spårvagnar. GP har varit i kontakt med flera anställda inom Göteborgs spårvägar – som möter hundratals passagerare varje dag.

– Det är klart man känner oro. Jag har en liten dotter hemma och vill ju inte riskera att smitta henne. Vi har varken våtservetter eller handsprit, säger en anställd.

ANNONS

– Jag kör nästan 1 000 personer varje dag. Vi kan inte skydda oss, säger en annan.

En tredje menar att oron ökat markant de senaste dagarna.

– Oron växer nästan snabbare än själva smittspridningen. Det cirkulerar väldigt mycket frågor, både på arbetsplatsen och i sociala kanaler.

Skyddsombud: "Oron har ökat tydligt"

Samtidigt är flera anställda kritiska till hur arbetsgivaren hanterar den uppkomna situationen.

– Vi har knappt fått någon information alls kring hur vi ska agera eller vad vi ska göra om läget förvärras. På bussarna är vi dessutom mer utsatta eftersom vi inte har några hytter, säger en busschaufför.

En person som kör spårvagn säger:

– Jag tycker att de kunde säga något mer än att man följer stadens riktlinjer och hänvisa till intranätet. Det skulle kännas väldigt bra om de satte sig ned med oss eller skickade ut lite löpande information, men det har varit väldigt tunt. Vi är ändå en väldigt utsatt grupp.

Christer Andrén, som är spårvagnsförare och huvudskyddsombud på Göteborgs spårvägar, delar kollegornas oro – men också delar av kritiken.

– Oron har ökat tydligt de sista dygnen. Jag kan också tycka att det har varit lite dålig information, även om man hänvisar till intranätet som uppdateras dagligen, säger han.

ANNONS

Samtidigt tycker att viss information har varit tydlig.

– Att man ska tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig dålig har man gått ut tydligt med, men i övrigt hänvisar man till intranätet. Sen har gruppchefer varit på ett möte för att uppdatera sig kring viruset och förarna ska naturligtvis kunna ta kontakt med sin chef och få svar. Det har också varit lite luddigt tidigare, säger han.

Göteborgs spårvägar: "Informerar löpande"

Angående att flera anställda uppger att de varken har tillgång till handsprit eller våtservetter säger Christer Andrén att det är ett problem som arbetsgivaren arbetar hårt för att åtgärda.

– När det gäller handsprit så är det slut i lager, men det kommer att levereras så fort det kommer in. Vi ska även få desinfektionsservetter som vi kan ha med oss ut i vagnarna.

LÄS MER:Inställda operationer efter brist på material

Anette Johansson är kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

– Vi informerar löpande och hänvisar till stadens, Västtrafiks och Folkhälsomyndighetens information och det gör vi för den hela tiden uppdateras. Det handlar om att använda säkra källor och säkerställa att våra medarbetare får den absolut senaste informationen, säger hon.

Era anställda träffar betydligt fler människor än de flesta andra. Kan det då finnas ett större behov av information?

ANNONS

– Det är väldigt svårt att uppskatta vad som är mer eller mindre information, men informationen finns och vi pratar om det på vår arbetsplats. Sen har jag full respekt för att det inte är lika lätt att komma åt information när man sitter och kör hela dagarna, men om man söker så finns den. Jag hoppas också att alla medarbetare vet att de alltid kan kontakta sin chef om de känner oro eller har frågor.

Ser över krisplaner

Angående problemen med brist på handsprit hoppas Annette Johansson på en snar lösning.

– Vi har beställt men det är restnoterat hos leverantör och så ser det tyvärr ut för väldigt många, säger hon.

Kommunikationschefen berättar vidare att bolaget nu ser över sina krisplaner.

– Nu ser vi över dem löpande, exempelvis hur vi ska köra trafiken om väldigt många förare blir sjuka. Vi tittar på vilka sträckor som i ett sådant läge ska prioriteras och så vidare.

Har ni haft några sjukdomsfall hittills?

– Inte vad jag känner till.

ANNONS