Pablo Escobars kokainflodhästar blir juridiska personer

Under sin livstid importerade Colombias kände knarkkung Pablo Escobar flertalet exotiska djur till sin ranch, bland annat flodhästar. Djuren har sedan dess förökat sig och skapat debatt i landet. Debatten letade sig hela vägen upp till en amerikansk domstol som nu kommer med beskedet att kokainflodhästarna ska räknas som juridiska personer, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Flodhästarna som vandrar omkring på knarkkungens tidigare ranch har sedan en tid till baka blivit ett växande problem. Först var de bara fyra. Sedan dess har de förökat sig och nu uppges det vara runt 80 flodhästar som förvildats och vandrar omkring i området kring ranchen.

För lokalbefolkningen har flodhästarna kommit att bli som inofficiella maskotar och de används också som turistattraktioner. Kritiker har dock varnat för att djuren, som i landet räknas som en invasiv art, riskerar att hota både ekosystemet och de djur och människor som finns i området.

Landet har gjort flera försök att reglera flodhästpopulationen. Man har utan framgång erbjudit djurparker att ta emot djuren, som klassas som utrotningshotade i delar av världen. Ett annat förslag har också varit att avliva flodhästarna.

ANNONS

Det tredje förslaget, som också blivit verklighet, har varit att sterilisera djuren för att hindra att populationen att växa ännu mer. För bara ett par veckor sedan kom nyheten att colombianska myndigheter lyckats sterilisera ett 20-tal av de cirka 80 flodhästar som finns i området kring ranchen.

LÄS MER:Kokainkungens flodhästar ett växande problem

Historiskt beslut i USA

Försöken att minska populationen har också mötts av kritik från flera håll, bland annat från djurrättsorganisationer som lyfte frågan hela vägen till en amerikansk domstol. Frågan om att klassa flodhästarna som juridiska personer kom till en domstol i Cincinnatti, Ohio, från djurrättsorganisationen ”Animal Legal Defense Fund”. Två amerikanska experter från Ohio har varit involverade i steriliseringarna av djuren och klassificeringen av flodhästarna som juridiska personer skulle kunna hindra de amerikanska experterna att fortsätta, rapporterar The Guardian.

Begäran om att klassa flodhästarna som juridiska personer har nu beviljats av den federala domaren Karen Litkovitz. Det är första gången i USA som ett djur har klassats som en juridisk person. Straffrättsprofessorn Camilo Burbano Cifuentes uppger dock för The Guardian att domstolens beslut troligen inte får någon effekt i Colombia.

– Beslutet kan bara påverka inom det egna territoriet. Det kommer vara colombianska myndigheter som bestämmer vad som ska hända med flodhästarna, inte amerikanska, säger han till tidningen.

ANNONS

LÄS MER:Colombia kastrerar Escobars flodhästar

ANNONS