Keir Starmer ledde Labourpartiet till en jordskredsseger.
Keir Starmer ledde Labourpartiet till en jordskredsseger. Bild: Kin Cheung

Vem är Storbritannien nya premiärminister Keir Starmer?

Han ledde partiet till en överväldigande seger, men kallas grå och tråkig.
Han är uppvuxen i en arbetarfamilj, men är adlad. Och är döpt efter Labourpartiets grundare.
Det här är Keir Starmer.

ANNONS
|

Keir Starmer valdes in som ledare för Labourpartiet 2020 efter katastrofvalet 2019, där Labour fick det sämsta resultatet på över 90 år.

Som partiledare har han främst beskrivits som tråkig, men det är även något han utnyttjat för att ställa sig i kontrast mot de många olika partiledare som det konservativa partiet haft de senaste åren och det politiska kaoset som det ledde till.

– Om de kallar dig tråkig så håller du på att vinna, sa Keir Starmer i januari till ITV.

Arbetargrabb som blev chefsåklagare

Keir Starmer påbörjade sin karriär som människorättsjurist. Han försvarade aktivister och dödsdömda fångar i Karibien. Det har länge gått rykten i Storbritannien om att Keir Starmer ska ha varit inspirationen till Bridget Jones karaktären Marc Darcy, som även han är människorättsjurist.

ANNONS

2008 utnämndes han till chefsåklagare för England och Wales och 2014 adlades han för det arbetet.

Han föddes 1962 och växte upp i en arbetarklassfamilj i Oxted söder om London. Han är till och med döpt efter Labourpartiets grundare Keir Hardie. Keir Starmer har framhävt sina arbetarklassrötter som politiker genom att upprepade gånger påpeka hans föräldrars jobb (verktygsmakare och sjuksköterska) och genom att visa upp sin kärlek för fotboll.

I kampanjtal har han berättat om den skrala ekonomin i barndomshemmet.

– Jag vet hur okontrollerad inflation känns, hur de ökande levnadskostnaderna kan göra dig rädd för brevbäraren som är på väg: ’Kommer han med en till räkning som vi inte har råd med?’ sa han i talet som drog igång valkampanjen.

Drog partiet mot mitten

2014, 52 år gammal, gav han sig in i politiken och valdes som representant för Holborn and St Pancras, en valkrets där Labour sedan länge har stort stöd.

Efter katastrofvalet 2019 valdes Keir Starmen in som partiledare för Labour. Han hade då varit skuggmigrationsminister och skugg-Brexitminister under Jeremy Corbyn.

Under den tidigare partiledaren, Jeremy Corbyn som är uttalad och ståndaktig socialist, var partiet betydligt mycket mer profilerat åt vänster. Det är något Keir Starmer kritiserade innan han blev partiledare.

ANNONS

De senaste året har Keir Starmer jobbat för att Labour ska ta sig närmare mitten på den politiska skalan. Han tillsatte även en utredning kring problem med antisemitism inom partiet.

När Storbritannien hade hårda distanseringsregler på grund av covid anklagades Keir Starmer för att ha brutit mot dem när han i samband med en valkampanj åt middag tillsammans partikollegor. Polisen la dock snabbt ner ärendet och menade att det inte begåtts något brott.

Under valkampanjen kritiserades Keir Starmer för att han uttalade sig tvetydigt krig anklagelser om israeliska krigsbrott i Gaza trots att han jobbat som människorättsjurist.

Tänker ta tid för familjen

Han är gift och har två tonårsbarn. Inför valet sa han att han även som premiärminister tänker gå hem i tid på fredagar och se till att ha tid med barnen. Uttalandet hånades av motståndare som tyckte att han inte tog rollen som premiärminister på tillräckligt stort ansvar.

Enligt AP är hans fru judinna och fredagens sabbatsmiddag är en familjetradition.

LÄS MER:Maktskifte och storseger för Labour

LÄS MER:Fem punkter: Det här innebär det brittiska valresultatet

LÄS MER:EU-ledare gratulerar Starmer till segern

ANNONS