Labourledaren Keir Starmer segertalar i London.
Labourledaren Keir Starmer segertalar i London. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Maktskifte och storseger för Labour

Premiärminister Rishi Sunak medger nederlag i det brittiska parlamentsvalet.
Det socialdemokratiska partiet återtar makten efter 14 år i opposition med vad som ser ut att bli en förkrossande majoritet.
– Förändringen börjar nu, säger Labourledaren Keir Starmer i ett segertal.

ANNONS
|

VId 06-tiden på fredagen stod det klart, Labour vunnit tillräckligt många mandat i det brittiska valet för att nå majoritet och bilda regering. Sedan dess har mandaten fortsatte rulla in.

– Förändringen börjar nu. Och det känns bra, om jag ska vara ärlig, säger Starmer i London, efter att Labour utropat vinsten.

Vid 13.30 höll Keir Starmer sitt första tal som premiärminister utanför 10 Downing Street.

– Vare sig du röstade på Labour eller inte, speciellt du som inte röstade på oss, den här regeringen kommer tjäna dig. Politik kan vara en kraft för gott, vi ska visa det, sa han då.

ANNONS

Under fredagen har så gott som alla röster räknats och Labour har 412 stolar i parlamentet. Det är men än en fördubbling jämfört med valet 2019.

– Väljarna har talat och de är redo för förändring, sade Starmer under valnatten, efter att ha vunnit sin egen valkrets i norra London.

Trots det starka mandatet så var andelen av befolkningen som röstade på Labour knappt högre än valet 2019. I gårdagens val fick de 33,8 procent av rösterna mot 2019 års 32,2 procent.

Sunak: "Jag tar ansvar"

Konservativa partiet har, med två valdistrikt kvar att räkna, 212 stolar i parlamtet. Det är enligt brittiska medier dess sämsta valresultat sedan partiet grundades.

– Jag tar ansvar för nederlaget, säger Toryledaren och nuvarande premiärministern Rishi Sunak på fredagsmorgonen.

– Det brittiska folket har avkunnat sin dom, fortsätter han och tillägger att han ringt Starmer och gratulerat honom för segern.

Sunak behåller sin plats i parlamentet, efter att ha vunnit i sin egen valkrets norra Yorkshire men han meddelade under fredagen att han avgår som partiledare.

Samtidigt är det flera högt uppsatta Torys som blir av med sina platser i parlamentet, bland annat ledaren av underhuset Penny Mordaunt (som blev viral när hon bar ett stort svärd vid Charles III:s kröning), försvarsministern Grant Shapps och justitieministern Alex Chalk.

ANNONS

Många av de potentiella ersättarna har nu förlorat sina mandat vilket kan komma att försvåra valet av ny partiledare.

Även den tidigare premiärministern Liz Truss (vars tid på premiärministerposten jämfördes med ett salladshuvud) förlorade sin valkrets.

Farage invald

Nigel Farages högerpopulistiska parti Reform UK, tar sig in i parlamentet. I vallokalsundersökningen förutspåddes att de ska få 13 platser i parlamentet men det ser nu ut att bli fyra.

Liberaldemokraterna går också mot ett jätteresultat och ökar med över 60 platser och får fler ledamöter än partiet haft på över 100 år, enligt Sky News.

61-årige Keir Starmer har lovat att bland annat få ordning på både företagens och arbetarnas ekonomi, minska väntetiderna inom vården och få grepp om invandringen – men inte fortsätta på den sittande regeringens inslagna väg för att skicka asylsökande till Rwanda.

– Vi kan se framåt igen, säger Starmer efter valsegern.

Toryledaren och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak medger nederlag för det konservativa partiet.
Toryledaren och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak medger nederlag för det konservativa partiet. Bild: Temilade Adelaja/Pool via AP/TT

Fakta: Val i Storbritannien

Storbritannien är uppdelat i 650 valkretsar. Varje krets väljer en parlamentsledamot som ska representera dess befolkning i upp till fem år. De flesta av kandidaterna representerar ett politiskt parti, men några står som oberoende.

Väljarna röstar endast för sin lokala parlamentsledamot.

Det politiska parti som vinner flest platser i underhuset, som har 650 platser, bildar vanligtvis regering. Partiledaren blir då premiärminister.

Valkretsar har inför valet 2024 ritats om för att på ett bättre sätt spegla förändringar i befolkningen.

Ett parlament kan sitta i max fem år från den dag det först sammanträdde. Det nuvarande parlamentet möttes för första gången den 17 december 2019 och skulle automatiskt ha upplösts den 17 december i år om det inte hade gjorts tidigare.

Det brittiska parlamentet består av två kamrar, det folkvalda underhuset och det icke folkvalda överhuset, som har begränsad politisk makt.

Fakta: Brittiska underhuset

Det brittiska parlamentets underhus har 650 ledamöter, valda i enmansvalkretsar för fem år i taget. Enligt vallokalsundersökningen fördelas platserna så här (med förändring inom parentes):

Labour: 410 platser (+209)

Konservativa partiet (Tories): 131 (–241)

Liberaldemokraterna: 61 (+53)

Reformpartiet: 13 (+13)

Skotska självständighetspartiet (SNP): 10 (–38)

Plaid Cymru (Walespartiet): 4 (+2)

Miljöpartistiska Green party: 2 (+1)

Övriga: 19

Källor: BBC, ITV and Sky News

ANNONS