Ukraina suktar efter stridsvagnar, som den tysktillverkade Leopard 2. Men Tyskland tvekar.
Ukraina suktar efter stridsvagnar, som den tysktillverkade Leopard 2. Men Tyskland tvekar. Bild: Michael Sohn

USA:s nej kan stoppa Tysklands Leopardstridsvagnar

Debatten om stridsvagnsleveranser till Ukraina spetsas till. Tyskland har, enligt medieuppgifter, öppnat för att leverera Leopardstridsvagnar – men bara om USA också levererar sina Abramsstridsvagnar. Nu förbereder USA ett nytt stort militärt stödpaket, men några Abramsstridsvagnar kommer sannolikt inte levereras.

ANNONS
|

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är pressad. Alltfler länder vill leverera stridsvagnar av typen Leopard till Ukraina, men för att göra det krävs ett exporttillstånd från Tyskland och Olaf Scholz har tvekat. Nu verkar det till sist som om kanslern har ställt stridsvagnsdörren på glänt, rapporterade Süddeutsche Zeitung på tisdagskvällen.

I ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden ska Scholz ha sagt sig vara beredd att tillåta leveranser av Leopardstridsvagnar till Ukraina, men på ett villkor: Att även USA levererar sina Abramsstridsvagnar.

Agerandet är helt i linje med en av Tysklands utrikespolitiska principer sedan andra världskrigets slut, att aldrig agera ensamt. För att Tyskland ska agera krävs det att andra länder sätter sig i samma båt.

ANNONS

– Tyskland levererar redan, efter avstämning med våra partners, kontinuerligt vapen i stor omfattning, som luftvärnssystemen Iris-T eller Patriot, artillerisystem och pansarskyttefordon, sa Scholz under toppmötet i Davos i onsdags.

Olaf Scholz svarade undvikande på frågor om Leopardstridsvagnarna under toppmötet i Davos.
Olaf Scholz svarade undvikande på frågor om Leopardstridsvagnarna under toppmötet i Davos. Bild: Markus Schreiber

Amerikanskt stödpaket utan Abrams

Pansarskyttefordonen är ett typexempel på hur den tyska principen fungerat. Man gick visserligen med på att leverera cirka 40 pansarskyttefordon av typen Marder, men bara efter att USA godkänt egna leveranser.

Nu arbetar USA på ett nytt stort militärt stödpaket till Ukraina, men Scholz ser inte ut att få gehör för sitt krav. Enligt Politico, som hänvisar till anonyma källor med insyn i förhandlingarna, kommer paketet att innehålla ett antal pansarskyttefordon av modellen Stryker och vapnet GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb). För att Pentagons stödpaket ska bli verklighet måste Vita Huset säga ja, skriver Politico.

Men några Abramsstridsvagnar blir det inte, vad det verkar. Pentagon har redan sagt att Abrams inte är lämpliga för leverans till Ukraina. Det är dyrt, kräver mycket utbildning och drivs av en turbin som kräver mycket drivmedel.

– Vi vill inte leverera vapen som Ukraina inte kan reparera, som de inte kan underhålla och som de långsiktigt inte har råd med, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung. Det handlar inte om vad som är symboliskt värdefullt, utan om vad som verkligen hjälper Ukraina på slagfältet.

ANNONS

Polen kan leverera utan tyskt okej

På fredag träffas länderna som stöttar Ukraina militärt på den amerikanska flygbasen i tyska Ramstein. Då väntas ett besked om Leopardstridsvagnarna. Redan under torsdagen sa Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, ett av de länder som sagt sig vara redo att leverera Leopardstridsvagnar till Ukraina, att landet är redo att leverera utan grönt ljus från Berlin. Det vore ”det riktiga” att göra, säger Morawiecki enligt tyska Bild.

– Samtycket är sekundärt här. Vi kommer antingen få godkännandet omgående eller så gör vi det själva, sa premiärministern i en intervju med Polsat.

LÄS MER:Därför tvekar Tyskland om stridsvagnarna till Ukraina

LÄS MER:Ryska invasionen ”närmare att lyckas än vad som är erkänt”

LÄS MER:Ukrainas oväntade allierade – de lokala bävrarna

ANNONS