Uppgifter: Kinesisk spionballong kom över känslig information

Den kinesiska spionballongen som flög över USA ska ha lyckat komma över känslig information, uppger källor till NBC News.

ANNONS
|

I slutat på januari och början av februari flög en mystisk vit ballong tvärsöver USA, och det blev känt att landet misstänkte att det var en kinesisk spionballong.

Ballongen ska ha kommit in i USA:s luftrum den 28 januari runt den nordliga delstaten Alaska. USA började då spåra den medan den fortsatte att flyga. Fyra dagar senare flög ballongen över en militärbas i Montana, där USA lagrar några av sina kärnkraftstillgångar.

Trots amerikanska försök till att blockera ballongen så ska den ha lyckats samla in känslig information från flera känsliga amerikanska militärområden, uppger NBC News och hänvisar till uppgifter från två amerikanska tjänstemän och en före-detta tjänsteman.

ANNONS

Flög över militära områden flera gånger

Kina kunde kontrollera ballongen och ska ha fått den att passera över några av platserna flera gånger, medan den löpande skickade tillbaka information till Peking i realtid, uppger de tre tjänstemännen.

Uppgifterna som de ska ha samlat in handlade till största del om elektroniska signaler, som till exempel kan hämtas från vapensystem eller handlar om kommunikation mellan personalen, snarare än bilder.

Enligt tjänstemännen hade Kina kunnat samla in ännu mer underrättelseinformation om man från USA:s sida inte ansträngt sig för att dels skymma ballongens förmåga att sända och ta emot elektroniska signaler och dels genom att flytta runt potentiella intressanta mål.

Hade självförstöringsmekanism – användes inte

Kina har vid flera tillfällen sagt att ballongen var en obemannad civil ballong som i misstag kommit ur kurs och att USA överreagerade när de sköt ner den. Men kort efter det att ballongen skjutits ner uppgav USA att det rörde sig om en ”spionballong” som kunde samla in information.

Enligt tjänstemännen som NBC News pratat med ska ballongen ha haft en självförstörelse-mekanism som hade kunnat aktiveras på distans. Tjänstemännen säger att det inte är klart i nuläget om det inte hände på grund av att mekanismen inte fungerade eller för att Kina beslutade att inte utlösa den.

ANNONS

Ballongen sköts ner den 4 februari strax utanför kusten i South Carolina. USA:s regering sa då att de väntat med att skjuta ner ballongen, som var lika stor som tre bussar, då de velat undvika skador eller dödsfall på marken.

LÄS MER:Pentagon släpper bild på ballong

LÄS MER:Expert: Ballonger bara en liten del av Kinas underrättelseverksamhet

LÄS MER:USA har skjutit ner oidentifierat föremål över Alaska

ANNONS