Talespersonen John Kirby under fredagens presskonferens i Vita huset.
Talespersonen John Kirby under fredagens presskonferens i Vita huset. Bild: Susan Walsh

USA har skjutit ner oidentifierat föremål över Alaska

Ett oidentifierat föremål har skjutits ner ovanför Alaska, bekräftar Vita Husets säkerhetstalesperson John Kirby på en presskonferens.
President Joe Biden ska ha beordrat nedskjutningen.

ANNONS
|

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, bekräftade på en reporterfråga att USA:s militär skjutit ner ett hittills oidentifierat föremål.

– Jag kan bekräfta att det amerikanska försvarsdepartementet följt ett oidentifierat föremål i Alaskas luftrum de senaste 24 timmarna. Föremålet flög på en höjd om 40 000 fot och utgjorde en skälig risk för den civila luftfartens säkerhet.

– Som en försiktighetsåtgärd och i enlighet med Pentagons rekommendation beordrade president Biden militären att sänka föremålet, fortsatte han.

Nedskjutningen ska ha utförts av ett stridsplan någon gång runt klockan 19, svensk tid. Föremålet ska därefter ha landat ute till sjöss, inom amerikanskt territorium.

ANNONS

"Stor som en liten bil”

Händelsen inträffade mindre än en vecka efter att en kinesisk luftballong skjutits ner ovanför Atlanten.

Kirby säger sig inte veta om föremålet på fredagen rör sig om ännu en ballong eller något helt annat. Inte heller ska det vara känt vem eller vilka föremålet tillhörde.

– Vi vet inte vilka som äger det, om det är stats- eller privatägt. Vi vet inte heller dess syfte.

Han medger dock att föremålet var ”mycket mindre” än den ballong man sköt ner i helgen.

– Så som det beskrevs för mig ska den ha varit ungefär lika stor som en mindre bil, till skillnad från ballongen som snarare var som tre hela bussar, säger Kirby.

Han tillägger att det inte verkar som att föremålet kunde navigera för egen hand, till skillnad från ballongen, utan att det snarare ”flög med vinden”.

I och med att vrakdelarna fallit inom amerikanskt territorium förväntar sig Kirby att de kommer kunna bärgas för en närmare undersökning.

LÄS MER:Fem punkter: Därför skräms USA av en ballong

LÄS MER:USA: Kinas ballong del av ett övervakningsprogram

ANNONS