Enligt en ny brittisk studie är hundar som får vegankost är friskare än hundar som äter konventionell köttbaserad kost.
Enligt en ny brittisk studie är hundar som får vegankost är friskare än hundar som äter konventionell köttbaserad kost. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Studie: Hundar mår bättre av vegankost

Hundar som äter vegankost är friskare än hundar som köttbaserad hundmat, enligt en ny studie. Undersökningen omfattar över 2500 hundar och är den största någonsin i sitt slag.

ANNONS
|

Kombinationen av orden vegansk och hundmat i samma mening får nog många djurägare att rynka pannan. Men faktum är att hundar som får näringsmässigt komplett veganmat är friskare än de som lever på konventionell köttbaserad hundmat, enligt en ny studie som The Guardian rapporterar om.

Totalt deltog över 2500 hundar i studien, vilket gör den till rekordstor i sitt slag. Under ett år observerades hundarnas kost och hälsa av deras ägare. Drygt hälften fick vanlig köttbaserad hundmat, en tredjedel fick en kost bestående av rått kött och 13 procent fick vegansk hundmat. Resultatet visar bland annat att nästan hälften av hundarna som fick konventionell hundmat var i behov av medicinering som frångår vanlig rutinmässig behandling, medan endast en tredjedel av hundarna som fick vegankost behövde det.

ANNONS

Kan ha med kalorimängd att göra

De hundar som fick rått kött var marginellt friskare än veganhundarna. Forskarna poängterar dock att detta skulle kunna bero på att hundarna som fick rått kött var yngre.

”Dieten som består av rått kött verkar ha marginellt bättre hälsoeffekter. Men de hundarna var betydligt yngre, vilket ger dem en hälsofördel. En väsentlig mängd tidigare studier har också visat att kost bestående av rått kött är mycket mer kontaminerade med patogena bakterier och parasiter,” säger Andrew Knight, professor vid universitetet i Winchester och ledare för studien, till The Guardian.

Resultatet visar också att 17 procent av hundarna som fick konventionell hundmat var hos veterinären fyra eller fler gånger på ett år, jämfört med 9 procent av de som fick vegankost och 8 procent av de som fick rått kött. Andelen hundar som rapporterades ha haft hälsoproblem var 49 procent av köttmats-hundarna, 43 procent av hundarna som fick rått kött och 36 procent av veganhundarna.

Eftersom studien bygger på ägarnas observationer går det inte att fastställa orsakerna till resultatet, men Andrew Knight har en teori om att hundmatens kaloritäthet skulle kunna vara en betydande faktor.

”Ett av de vanligaste hälsoproblemen för hundar är övervikt eller fetma, och det är tyvärr vanligt att det är mer kalorier i den kommersiella köttbaserade kosten,” säger han.

ANNONS

Behövs mer forskning

Justine Shotton, ordförande i den brittiska veterinärassociationen, säger att det just nu görs mycket forskning inom fältet för vegansk hundmat, och att studien från universitet i Winchester bidrar till att peka på dess hälsofördelar. Däremot saknas det konkret data som kartlägger hälsoeffekterna av att ge vegansk kost till en stor grupp av hundar under flera års tid.

”Vi ser fram emot mer forskning om huruvida det kan möta en hunds näringsbehov i det långa loppet,” säger Justine Shotton.

Hon säger också att det är teoretiskt möjligt att ge hundar en växtbaserad kost, men att det inte är något som den brittiska veterinärassociationen rekommenderar.

”Ägarna skulle behöva få rådgivning från expertveterinärer för att undvika näringsbrist och följdsjukdomar.”

90 procent av undersökningens deltagare var kvinnor, majoriteten bosatta i Storbritannien och andra europeiska länder. Studien har granskats av oberoende forskare inom samma ämnesområde innan publicering. Den finansierades av ProVeg, en internationell, icke-statlig organisation som verkar för att minska konsumtionen av animaliska produkter.

ANNONS