Stormningen i Brasilien väcker kritik mot polisen

I söndags kväll, svensk tid, stormade tusentals Bolsonaro-anhängare presidentpalatset i Brasiliens huvudstad Brasilia. Hundratals människor har gripits och händelsen har fördömts globalt.
I landet växer nu kritiken mot polisen över att de borde ha haft fler säkerhetsåtgärder på plats.

ANNONS
|

Den brasilianska polisen lyckades inte stoppa de gulgrön-klädda demonstranterna. I stället tog sig tusentals människor förbi de uppsatta barrikaderna och in i det brasilianska presidentpalatset, där fönster krossades, mattor sattes i brand och konstverk förstördes.

Först flera timmar senare var alla demonstranter ute ur byggnaderna och då hade över 400 personer gripits. Stormningen har eldat på det redan spända läget i Brasilien och händelsen har fördömts av politiker såväl som världsledare.

Landets president Luis Ignacio Lula da Silva har även riktat en känga mot den lokala militariserade polisstyrkan, då de ”inte gjort något för att hindra demonstranterna att avancera”, rapporterar Reuters.

ANNONS

Myndigheterna får kritik – var dåligt förberedda

På en presskonferens kallade Lula da Silva händelserna för "barbariska" och sa att det var en "brist på säkerhet" som möjliggjort för Bolsonaros "fascistiska" anhängare att ta sig igenom barriärerna, enligt CNN.

Även utomstående experter menar att det borde ha funnits fler åtgärder att ta till och att myndigheterna var dåligt förberedda.

– De brasilianska myndigheterna hade två år på sig att dra lärdomar från stormningen av Kapitolium i USA och förbereda sig för något liknande i Brasilien, säger Maurício Santoro, professor i statsvetenskap vid State University of Rio de Janeiro.

– De lokala säkerhetsstyrkorna i Brasilia misslyckades på ett systematiskt sätt både att förebygga och att reagera på de extremistiska aktionerna i staden. Och de nya federala myndigheterna, så som justitie- och försvarsministrarna, kunde inte agera på ett avgörande sätt.

Särskilt dekret utfärdas i Brasilia för att återställa säkerheten

Landets justitieminister, Flavio Dino, har beskrivit söndagens händelser som "en kupp" och sagt att regeringen ska stärka säkerheten i huvudstaden.

– Det finns fortfarande människor på internet som säger att de kommer att fortsätta med terrordåd. (Men) de kommer inte att kunna förstöra den brasilianska demokratin, säger Flavio Dino till CNN.

Presidenten har utfärdat ett särskilt dekret som ger regeringen befogenheter över den lokala polisstyrkan för att kunna återställa lag och ordning i huvudstaden, skriver AFP.

ANNONS

– Vi kommer att ta reda på vilka dessa vandaler är, och de kommer att fällas med lagens fulla kraft, säger Lula da Silva.

Bolsonaro, som lämnat Brasilien och befinner sig i Florida enligt CNBC, förnekat att han eldat på sina anhängare och sagt att demonstranterna "gått över gränsen".

”Fredliga demonstrationer, som följer lagen, är en del av demokratin. Men vandalisering och invasioner av offentliga byggnader så som det gick till idag, liksom vad vänstern praktiserade 2013 och 2017, bryter mot reglerna”, skriver Bolsonaro i sitt inlägg på Twitter.

LÄS MER:Expert: Kommer få omfattande konsekvenser

LÄS MER:Våldsamma upplopp i Brasilien

LÄS MER:Bolsonaro ifrågasätter valresultatet i Brasilien

ANNONS