Jair Bolsonaro dagen efter valet. Nu ifrågasätter han resultatet.
Jair Bolsonaro dagen efter valet. Nu ifrågasätter han resultatet. Bild: Eraldo Peres

Bolsonaro ifrågasätter valresultatet i Brasilien

Efter förlusten i slutomgången av det brasilianska presidentvalet har det varit tre veckors tystnad från den förre presidenten Jair Bolsonaro.
Nu har han ifrågasatt valresultatet, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Den sista oktober i år utsågs Lula da Silva till vinnare av den brasilianska presidentvalet. Inför valet fanns en oro för att den sittande presidenten Jair Bolsonaro skulle ifrågasätta resultatet och skapa instabilitet i landet. Det har dock varit tyst från Bolsonaro – fram tills nu.

Bolsonaros parti lämnade idag in ett klagomål till landets högre valdomstol där de menar att vissa av de elektroniska röstmaskinerna haft tekniska fel under valet. Därmed bör rösterna från de maskinerna ogiltigförklaras.

Under valnatten genomförde partiet en granskning av valet där de menar att de såg tecken på allvarliga problem med äldre modeller av röstmaskinerna.

ANNONS

Ifrågasättandet skulle enligt Reuters kunna elda på vissa Bolsonarosupportrar som redan ifrågasätter valets legitimitet.

Efter valet har det hållits stora demonstrationer i Brasilien där väljare protesterar mot vad de anser är ett stulet val. I mitten av november rapporterade PBS att tiotusentals samlades runt om i landet för att fördöma valresultatet.

Enligt Reuters är det inte troligt att klagomålet kommer ändra resultatet då valet redan ratificerats av valdomstolen och Lula da Silvas vinst har erkänts av ledande politiker i Brasilien samt internationella ledare.

Enligt dokument som Reuters fått tillgång till har Alexandre de Moraes, som leder Brasiliens högre valdomstol, sagt att den som ligger bakom klagomålet måste presentera hela sin granskning av valet inom 24 timmar. Om det inte görs kommer han avvisa klagomålet.

LÄS MER:Fem punkter: Valet i Brasilien

LÄS MER:Länder lovar göra mer för skogen – Sverige är med

ANNONS