Stor oro på Island – laxlus slår ut helt bestånd

En isländsk laxodling har drabbats av ett utbrott av laxlöss. Konsekvenserna bedöms av de lokala myndigheterna kunna bli katastrofala. Bilder visar svårt sjuka och döende laxar, rapporterar The Guardian.
– Skadorna blir inte mycket värre än så här, säger Berglind Helga Bergsdóttir, specialist på fisksjukdomar vid den isländska livsmedels- och veterinärmyndigheten Mast till tidningen.

ANNONS
|

Det är genom en drönarfilm tagen i förra veckan i den nordliga Västfjordsregionen som bilder på lidande laxar nu sprids. Laxarna ska ha angripits av havslöss.

Bilderna visar på svårt sjuka, döda och döende laxar vid en isländsk fiskodling. Riskbedömningen är att en mycket stor mängd fisk kommer att behöva slaktas i förtid.

Förklaringen till laxarnas dåliga hälsa är att de har angripits av parasiten laxlus – Lepeophtheirus salmonis – som livnär sig på laxars hud. Angreppet orsakar öppna sår, stressar och försvagar laxens immunförsvar.

I extrema fall kan det leda till massdöd.

Myndighet: Bakterier gör såren djupare och större

Veterinärmyndigheten Masts specialist på fisksjukdomar, Berglind Helga Bergsdóttir, menar att ett så stort angrepp av löss aldrig tidigare skådats på Island.

ANNONS

– Skadorna blir inte mycket värre än så här. Såren förvärrades av bakterier som gör dem djupare och större, säger experten till The Guardian.

Hon tillägger:

– Det som har förvånat alla här är hur snabbt det gick.

Enligt The Guardian kan så många som tolv burar vara påverkade av parasiterna. Dessa burar ska under oktober ha innehållit cirka en miljon fiskar.

Experten: ”Det värsta jag någonsin har sett”

Nu har ett specialfartyg från Norge, Hordafor III, skickats till platsen för att avliva de angripna fiskarna.

Lössutbrottet har skett vid Talknafjördur på nordvästra Island. Här ägs enligt The Guardian sjöfack av företagen Artic Fish och Arnarlax.

De slaktade fiskarna uppges kunna användas till djurfoder.

Trygve Poppe, laxexpert och tidigare professor i fiskhälsa vid den norska veterinärhögskolan, har sagt till The Guardian att det som inträffat på Island saknar motstycke under hans karriär.

– Det är det värsta jag någonsin sett, både vad gäller omfattningen av skadorna och antalet fiskar som drabbats. Det är en katastrof för djurens välbefinnande, säger han.

Uppgifter från platsen: Fisken läcker

Enligt honom orsakar lössen smärta och blodförlust hos fisken.

– Fisken läcker, vilket gör att balansen försvinner. De flesta av fiskarna är bara döende. Vi ser slutskedet av deras liv, säger Trygve Poppe till The Guardian.

ANNONS

Filmerna vid Talknafjördur har tagits av Veiga Gretarsdottir. Hon säger till The Guardian att hon var chockad över fiskens tillstånd.

– Jag tror inte att jag såg en enda frisk fisk. De rörde sig väldigt långsamt, som zombiefiskar; döda men rörliga, säger hon till tidningen.

LÄS MER:Massdöd av lax i Norge: ”Full av sjukdomar”

LÄS MER:Strömmingsfisket får fortsätta – WWF rasar

LÄS MER:Flytande vindkraftspark utanför Göteborg kan bli räkfiskets död

ANNONS