Norsk lax har i flera fall hittats död. Det har beskrivits som massdöd. Det uppfödande företaget kritiseras för att ha dröjt med anmälan.
Norsk lax har i flera fall hittats död. Det har beskrivits som massdöd. Det uppfödande företaget kritiseras för att ha dröjt med anmälan. Bild: Kallestad

Massdöd av lax i Norge: ”Full av sjukdomar”

Enligt norska public service-kanalen NRK har massdöd av lax inträffat vid anläggningar som ägs av en av Norges större uppfödare. Företaget ska ha dröjt med att rapportera saken till det norska livsmedelsverket, och får därför kritik.
– Sådana förhållanden måste meddelas utan dröjsmål, säger Steinar Westerberg, regiondirektör vid norska livsmedelsmyndigheten till NRK.

ANNONS
|

Det är i havsområdet mellan Kristiansund och Hitra som massdöden ska ha inträffat. Den norska public service-kanalen NRK visar bilder på stora mängder död och uppsvullen lax i botten av det aktuella företagets burar vid Reitholmen och Ulvaerholmen.

Döden ska ha inträffat nu i höst och bero på sviktande gälhälsa. Det har påverkat laxens andning. Dessutom anges parasiter och hjärtsjukdomar som skäl till döden.

Vid död gäller anmälningsplikt till livsmedelsmyndigheten. Skälen till det är två, dels att dödligheten i sig är allvarlig, dels att den kan innebära smittorisk för andra fiskar.

Anmälan ska göras utan dröjsmål

Anmälan ska göras omedelbart.

– Sådana förhållanden måste meddelas utan dröjsmål, säger Steinar Westerberg vid norska livsmedelsmyndigheten till NRK.

ANNONS

NRK: Vad händer om du väntar en vecka med att meddela?

– Det är inte omedelbart. Har det varit en ökad dödlighet under en hel vecka utan att livsmedelsmyndigheten har blivit meddelad så är det regelbrott, säger han.

I ett av fallen har det dröjt nio dagar innan det meddelats, rapporterar NRK.

Företaget det rör sig om är Leröy Seafood. Det har enligt NRK inhämtat analyser från ett laboratorieföretag. Dessa ska ha visat att den undersökta laxen var ”full av sjukdomar vid dödstillfället”.

Beskrivs som undantagsfall

Företagets koncernchef Bjarne Reinert bekräftar att det under hösten har registrerats ett onormalt stort antal döda laxar i området, men medger inte några felaktigheter i rapporteringen till livsmedelsmyndigheten.

– Det här är ingen normal situation. Det är undantagsfall som vi har haft på några av våra orter, säger Reinert till NRK.

Händelsen bedöms som sällsynt. Trygve Poppe är professor emeritus i fiskhälsa vid Norges institut för miljö- och biovetenskap och reagerar på bilderna.

– Oj, det var mycket fisk, säger han till NRK.

Lax viktig norsk exportvara

Han menar att mängden död fisk är extraordinär och att uppfödaren i ett sådant läge behöver agera skyndsamt.

– Om fisken får ligga kvar länge hjälper det till att sprida smitta i vattendragen. Fisken ska upp så fort som möjligt, och den ska sedan förstöras, säger Poppe till NRK.

ANNONS

Odlad fisk är en av Norges mest värdefulla exportvaror.

LÄS MER:Strömmingsfisket får fortsätta – WWF rasar

LÄS MER:Bottenläge för svenska hav

LÄS MER:Här är fiskarna som är okej att äta

ANNONS