Fler späckhuggare attackerade i söndags en 15 meter lång yacht utanför Gibraltar. Bilden är en arkivbild.
Fler späckhuggare attackerade i söndags en 15 meter lång yacht utanför Gibraltar. Bilden är en arkivbild. Bild: Elaine Thompson

Späckhuggare sänkte yacht utanför Gibraltar

Fler späckhuggare attackerade i söndags en 15 meter lång yacht utanför Gibraltar, rapporterar The Guardian. Båten sjönk till följd av attacken som är en i raden av många späckhuggarattacker de senaste åren.

ANNONS
|

Det var vid niotiden på söndagen som den 15 meter långa yachten med två passagerare ombord mötte en grupp späckhuggare i sundet utanför Gibraltar.

Passagerarna ombord ska då plötsligt ha känt slag mot yachtens skrov och roder och kort därefter började båten ta in vatten.

Passagerarna larmade då räddningstjänsten och en närliggande oljetanker kunde komma till undsättning och plocka upp dem.

Exakt hur många späckhuggare som gått till attack är inte känt men incidenten är bara en i raden av många späckhuggarattacker mot båtar utanför Gibraltar.

Forskare misstänker att det rör sig om en grupp bestående av cirka 15 späckhuggare som satt i system att närma sig, och i många fall ge sig på båtar i vattnen kring Gibraltar.

ANNONS

Oklart varför späckhuggarna attackerar

Sedan den första späckhuggarattacken rapporterades i maj 2020 har forskargruppen GT Atlantic Orca kunnat kartlägga närmre 700 liknande incidenter, skriver The Guardian.

I juni 2023 skedde även en späckhuggarattack mot en båt i Nordsjön nära Shetlandsöarna.

Det råder fortfarande oklarheter kring varför späckhuggare uppvisar beteendet. Vissa experter menar att det kan handla om en våldsam lek. Andra tror att vuxna späckhuggare lär yngre att båtar är farliga och därför ska anfallas. Det finns också teorier som kretsar kring att späckhuggarna uppfattar båtarna som konkurrenter om tonfisken.

Ett par år innan de första rapporterna om attacker kom började en grupp späckhuggare stjäla tonfisk från fiskebåtarnas långa linor.

LÄS MER:Första fallet: Späckhuggare anföll i Nordsjön

LÄS MER:Späckhuggare försökte sänka segelbåt

LÄS MER:Livsfarliga båtattacker kan vara en lek

ANNONS