Ett dussintal späckhuggarattacker mot båtar har rapporterats utanför Spaniens och Portugals södra kust i år.
Ett dussintal späckhuggarattacker mot båtar har rapporterats utanför Spaniens och Portugals södra kust i år. Bild: Elaine Thompson

Späckhuggare försökte sänka segelbåt

En grupp späckhuggare har i veckan attackerat en segelbåt i södra Spanien, rapporterar Reuters. Enligt den lokala sjöräddningstjänsten har det bara i år skett ett dussintal späckhuggarattacker mot båtar utanför Spaniens och Portugals södra kust.

ANNONS
|

Tidigt på torsdagsmorgonen fick den spanska sjöräddningstjänsten ett larm om att en segelbåt på väg mot Gibraltar attackerats av en grupp späckhuggare. Späckhuggarna hade då lyckats ta sönder båtens roder och en del av skrovet i attacken.

Den spanska sjöräddningstjänsten skickade snabbt dit en räddningsbåt och en helikopter med länspump för att assistera segelbåten och dess besättning. Båten bogserades sedan till hamn, skriver Reuters.

Attacken är bara en i mängden av späckhuggarattacker den senaste tiden. Bara tidigare i maj ska en annan segelbåt utsatts för en liknande attack utanför Barbate i närheten av Gibraltar. Båten fick då såpass allvarliga skador att den inte gick att bogsera. I stället lät man den sjunka.

ANNONS

Nu har det spanska transportministeriet utfärdat riktlinjer för hur besättningen ombord på båtar ska agera när de upptäcker att späckhuggare uppvisar ett förändrat beteende. Om späckhuggarna plötsligt ändrar riktning eller hastighet uppmanas folk att lämna området så snabbt som möjligt.

Alla interaktioner mellan späckhuggare och båtar ska också rapporteras till spanska myndigheter, skriver Reuters.

LÄS MER:Kustbevakningen mötte delfiner utanför Koster

LÄS MER:Döda späckhuggaren dras upp i Hunnebostrand

LÄS MER:Späckhuggare hittades död – nu har huvudet fraktats till riksmuseet

ANNONS