Abby Zwerner sköts av en sexåring som hade tagit med sig en pistol till skolan. Nu kräver hon 40 miljoner dollar i skadestånd.
Abby Zwerner sköts av en sexåring som hade tagit med sig en pistol till skolan. Nu kräver hon 40 miljoner dollar i skadestånd. Bild: AP

Lärare sköts av sexåring – kräver miljonskadestånd

En lågstadielärare i Virginia, USA, sköts och skadades allvarligt av en sexårig elev. Nu stämmer hon skoltjänstemän på 40 miljoner dollar, och anklagar dem för försummelse och att ha ignorerat flera varningar om att pojken hade ett vapen och var på ett ”våldsamt humör”.

ANNONS
|

Abby Zwerner, 25, satt vid ett gruppbord med eleverna i årskurs ett när en sexårig pojke tog upp ett vapen och sköt henne i handen och bröstet. Händelsen chockade samhället Newport, och Abby Zwerner skadades allvarligt. Hon fick tillbringa nära två veckor på sjukhus och genomgick fyra operationer efter händelsen.

Nu stämmer hon skolstyrelsen i Newport, en tidigare överintendent, en tidigare rektor och en tidigare assisterande rektor på skolan. Hon kräver inte mindre än 40 miljoner dollar i skadestånd, rapporterar AP.

I stämningsansökan skriver Abby Zwerners advokater att alla de anklagade visste att pojken ”hade en historik med slumpmässigt våld” i skolan och hemma. Året innan ska han ha tagit stryptag på och försökt kväva sin förskolelärare.

ANNONS

”Alla svarande visste att pojken attackerade såväl elever som lärare, och att hans motivation att skada riktades mot vem som helst i hans väg, både i och utanför skolan, och inte var begränsad till lärare under skoltid”, står det i stämningen.

Rektorn ska ha avfärdat varningarna

Advokaterna beskriver hur skolanställda gav flera varningar gällande pojken till skolledningen bara timmar före skjutningen. Abby Zwerner var först ut, och sa till rektorn att pojken var ”på ett våldsamt humör” och hade hotat att misshandla en förskoleelev och stirrat ut en säkerhetsvakt i matsalen.

Enligt stämningen ska skolledningen ha informerats om att pojken berättat om sin pistol, och även visat upp den för ett par skolkamrater, men varningarna avfärdades, bland annat med motiveringen att pojkens fickor var ”för små för en pistol”.

Cirka en timme senare sköt pojken mot Abby Zwerner.

Rektorns advokat har meddelat AP att rektorn ”var omedveten om rapporterna att pojken hade en pistol”.

Åklagaren i Newport, Howard Gwynn, har sagt att pojken inte kommer att åtalas, eftersom han är för ung för att förstå rättssystemet.

LÄS MER:Sexåring sköt lärare – blir inte åtalad

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

LÄS MER:Sexåring sköt lärare på skola: ”Inte en oavsiktlig skjutning”

ANNONS