Reagan, Nixon, Obama, Bush och Bush – vad gjorde de efter att de lämnat Vita Huset?
Reagan, Nixon, Obama, Bush och Bush – vad gjorde de efter att de lämnat Vita Huset? Bild: Adobe Stockphoto

Så blev livet för USA:s expresidenter

Barack Obama är på väg att bygga en förmögenhet. Men Jimmy Carter lämnade som närmast ruinerad. Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad. Och George W Bush målar tavlor. Presidenter har tagit olika vägar när de lämnat Vita huset.

ANNONS

Det finns egentligen bara en sak som är gemensam för presidenter när de lämnar över till sin efterträdare. Den avgående ska finnas på podiet när den nye svär eden. Ett lugnt och ordnat maktöverlämnande efter val är själva grunden för att demokratin skall fungera.

Den ende som vägrat att uppfylla förpliktelserna är Donald Trump.

Det är inte enkelt för någon att staka ut framtiden utanför Vita Huset och beskrivas som en expresident, trots att tilltalet livet ut är det formella ”Mr President”.

Det finns dock en sak som flertalet presidenter kunnat ägna sig åt efter presidenttiden och det är att skapa ett bibliotek, med allt det som tillhör ämbetsperioden, och på det sättet resa ett äreminne över sig själv.

ANNONS

En hel del hemligstämplat material måste överlämnas till nationalarkivet, National Archives, i Washington. Men mycket kan plockas med tillsammans med gåvor och privata saker och utgöra ett spännande museum över presidenttiden. Här finns många exempel som John F Kennedys i Boston, Ronald Reagans och Richard Nixons i Kalifornien, Jimmy Carters i Georgia, Gerald Fords i Michigan och far och son Bushs i Texas.

En del memoarer blir succé – som Barack Obamas – och där författaren kan tjäna stora pengar. Men andra tvingas inse att intresset snabbt svalnar, som för George W Bush.

Problemet för projekten är dock pengar. Det behövs betydande donationer både för att anskaffa marken och bygga och sedan driva biblioteken som sällan går att klara av med bara inträde och försäljning av souvenirer.

Ett annat tidsfördriv som avgångna presidenter brukar ägna sin första tid utanför Vita huset åt är att skriva sina memoarer. En del blir succé – som Barack Obamas – och där författaren kan tjäna stora pengar. Men andra tvingas inse att intresset snabbt svalnar, som för George W Bush.

Fem före detta presidenter samlar in pengar 2017: Jimmy Carter, George H.W. Bush, Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton. Pengarna som samlades in, över 41 miljoner dollar, gick till återuppbyggnad och hjälp efter förödelser orsakade av orkaner.
Fem före detta presidenter samlar in pengar 2017: Jimmy Carter, George H.W. Bush, Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton. Pengarna som samlades in, över 41 miljoner dollar, gick till återuppbyggnad och hjälp efter förödelser orsakade av orkaner. Bild: LM Otero

Richard Nixon ägnade däremot mycket tid åt att, med hjälp av skickliga skribenter, skriva nio böcker som alla sålde bra. Nixon lyckades även polera sitt skamfilade rykte i fyra långa tv- och radiosända samtal med en av den tidens största tv-stjärnor, britten David Frost.

Ytterligare en möjlighet att trappa ned från presidenttiden är att resa runt i USA och världen och hålla välbetalda föredrag. Här gäller det att smida medan järnet är varmt när det ännu finns intresse för synpunkter på världspolitiken. De bäst betalda – Obama igen – kan ersättas med miljonbelopp i dollar för att mest visa sig och säga några plattityder inför exklusiva mindre församlingar som är nöjda med att kunna säga att de lyssnat till expresidenten.

ANNONS

Bill Clinton var även under kort tid ett sådant namn. Nixon reste också och talade om sin syn på världen, och särskilt om Kina som han under sin presidenttid normaliserade förbindelserna med. Även Gerald Ford var en flitig resenär och föredragshållare. George Bush den äldre talade på mer exklusiva konferenser och var t ex affischnamn vid Ledarskapsdagen i Göteborg.

En fördel är att expresidenterna under resten av sina liv har rätt till gratis privatflyg och ständig närvaro för sin säkerhet av Secret service.

En president kan också välja att låta sig representeras av sin företrädare, som vid statsbegravningar utomlands.Viktigt är dock att expresidenten inte bedriver alternativ utrikespolitik som går stick i stäv med den sittande presidentens. En fördel är att expresidenterna under resten av sina liv har rätt till gratis privatflyg och ständig närvaro för sin säkerhet av Secret service.

Barack Obama har sedan han avgick, tillsammans med sin fru Michelle, ägnat sig åt att bygga upp ett miljardimperium med bokutgivning, framträdanden och delägande i olika mediala produktionsbolag. Han har ännu inte haft tid för att fundera på ett bibliotek. Han är unik i det avseendet bland expresidenterna.

Expresidenten Barack Obama talar under ett möte på Obama Foundation Democracy Forum i Chicago.
Expresidenten Barack Obama talar under ett möte på Obama Foundation Democracy Forum i Chicago. Bild: Pat Nabong

Jimmy Carter valde att sätta sin jordnötsfarm i Georgia i en ”blind trust” – utan eget inflytande och insyn – under presidenttiden. När han förlorade sitt omval och återvände hem upptäckte han att han var i stort sett ruinerad. Carter återskapade en del, men ägnade sig sedan mest åt sitt bibliotek och Cartercenter som både bedriver forskning och ägnar sig åt fredsarbete och medling.

ANNONS

George W Bush gick en helt annan väg när han lämnade efter sina presidentperioder.

Bill Clinton har, tillsammans med sin fru Hillary och dotter Chelsea, skapat Clintonstiftelsen som ägnar sig åt filantropiska insatser jorden runt och ordnar sammankomster med donatorer i New York där stiftelsen har sitt huvudkontor.

George W Bush har ägnat sig mycket åt måleri och utställningar efter sin presidenttid. Motiven är ofta militärveteraner som blivit skadade och handikappade. På bilden från 2004 syns även Alexander Glenn-Camden som fick Purple Heart efter sina insatser. Utställningen hette  "Porträtt av Mod” och hölls i expresidenten Richard Nixons bibliotek.
George W Bush har ägnat sig mycket åt måleri och utställningar efter sin presidenttid. Motiven är ofta militärveteraner som blivit skadade och handikappade. På bilden från 2004 syns även Alexander Glenn-Camden som fick Purple Heart efter sina insatser. Utställningen hette "Porträtt av Mod” och hölls i expresidenten Richard Nixons bibliotek. Bild: Damian Dovarganes

George W Bush gick en helt annan väg när han lämnade efter sina presidentperioder. Han samlar in pengar för veterantävlingar på cykel där krigsskadade deltar. Han har även börjat målat i olja och porträtterar personer som blivit handikappade vid flera av de krig USA varit inblandat i och där han själv, som president och högste civile befälhavare, varit ansvarig. Målningarna är inte oävna och har ställts ut i Kennedycentret i Washington.

Ronald Reagan meddelade kort efter avgången, och flytten tillbaka till Kalifornien, att han diagnosticerats med alzheimers. Sjukdomen präglade resten av hans liv. Memoarerna skrevs av en spökskrivare.

Hur Joe Biden ska hantera sin tid efter avgången är oklart. Åldern tar troligen ut sin rätt, men bokprojekt finns troligen med i den nya planeringen. Ett presidentbibliotek i hemstaten Delaware, över en mycket lång politisk karriär, går knappast heller att utesluta.

LÄS MER:Obamas erfarenheter av Trump viktiga för Harris

LÄS MER:Bidens ord till nationen i natt

ANNONS