President Joe Biden under det tv-sända talet i natt.
President Joe Biden under det tv-sända talet i natt. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Mattsson: Bidens ord till nationen i natt

Demokratin och nationen är viktigare än den personliga ambitionen.
Det var det centrala budskapet i Joe Bidens tio minuter långa tal till nationen.
Han nämnde Kamala Harris som stark och kompetent och förklarade sitt beslut, att inte söka omval, med att han vill ena det demokratiska partiet.

ANNONS
|

Joe Biden beskrev sig som stolt och ärad av att sitta bakom presidentens skrivbord i Ovala Rummet. Något som han drömt om sedan barndomen då han var en liten stammande pojke i Scranton i Pennsylvania. Men han sade att det nu är dags att lämna över facklan till en ny generation som kan ta den vidare. Han talade om att det är det amerikanska folket som styr, inte kungar och diktatorer.

Det fanns ingenting av ilska eller bitterhet i talet och i längd var det just så kort som det ska vara för att visa allvaret utan utvikningar och oförmåga att avsluta meningarna. Ingenting märktes av den svaghet som föranlett kritiken mot honom de senaste veckorna.

ANNONS

Biden nämnde inte Donald Trump vid namn. Men det räckte med att han tydligt talade om vikten av att värna demokratin och att det är nationen och inte jaget som ska skyddas och värnas.

Han gjorde också en kort resumé av hur han arbetat för att ta USA igenom pandemin och hur de ekonomiska kurvorna pekar uppåt, hur han utnämnt den första svarta kvinnan till USA:s högsta domstol och hur han sett till att priser på receptbelagd medicin sänkts för äldre. Han lovade också att under resten av sin presidenttid kämpa för kvinnors rätt till abort.

Markerade mot Putin

Det blev även en kraftfull markering mot Rysslands Putin, som var ett av de få icke historiska namn han nämnde, och för uppslutningen för Ukraina och ett starkt Nato. Han försäkrade även att han ska göra allt som står i hans makt för att kriget i Gaza ska avslutas och att reformera den amerikanska högsta domstolen.

Med sitt överraskande beslut i söndags, att avstå från omval som president, tog Biden udden av den kritik som riktats mot honom internt. I och med att han direkt även föreslog sin vicepresident Kamala Harris som presidentkandidat kom han före sitt eget parti när det gällde att lansera efterträdaren.

ANNONS

Joe Bidens mycket sena beslut att lämna har inneburit en extremt kort tid för det demokratiska partiet att enas kring en ny kandidat, men allt tyder på att det blir Kamala Harris. Biden sade redan före förra valet att han skulle vara övergången till en ny yngre generation. Men det var först när det interna trycket blev för hårt efter den katastrofala debatten mot Donald Trump som han övertygades om att det var dags att lämna över.

Blev en fördel för Kamala Harris

För Kamala Harris är det dock en fördel att Biden höll ut in i det längsta. Om han hade meddelat sitt beslut redan i slutet av förra året eller början av detta skulle troligen flera demokratiska kandidater ha kämpat i ett öppet fält om den demokratiska nomineringen till presidentkandidat.

Det är högst osäkert om Harris, som nu i den sena timmen framstår som oomtvistad, skulle ha klarat av att vinna primärvalen och så enkelt som idag ha blivit partiets val. Biden prisade sin vicepresident i talet som stark och kompetent, men pläderade inte vidare för henne utan överlämnade valet till de amerikanska väljarna.

Republikanerna och Donald Trump överraskades av Joe Bidens beslut och har inlett en kampanj för att han även ska tvingas lämna som president i förtid. Mandatet går ut den 20 januari nästa år. Det är den republikanska majoriteten i representanthuset som driver linjen och som hävdar att den sanna bilden av Biden, som oförmögen att klara jobbet som president, har dolts för det amerikanska folket under lång tid.

ANNONS

Anklagas för mörkläggning

Bland de som deltagit i denna påstådda mörkläggning finns, enligt republikanerna, Kamala Harris och de som arbetar nära honom i Vita huset.

Republikanerna kan komma att hänvisa till paragrafen i den amerikanska konstitutionen där en president som är olämplig kan avlägsnas. Det kan finnas många skäl, bland annat presidentens mentala status. Detta har aldrig hänt tidigare, men möjligheten nämndes både mot Richard Nixon i samband med Watergateskandalen och mot Donald Trump under olika kaotiska perioder i Vita huset.

Joe Bidens tal till nationen gav dock ingen indikation på att paragrafen skulle kunna tillämpas. Demokraterna i kongressen kommer dessutom att motsätta sig varje republikanskt försök att avsätta honom.

Med talet till nationen visade Biden att han är fast besluten att fullfölja mandatperioden.

LÄS MER:Biden: Demokratin viktigare än en titel

LÄS MER:Trumps attack: Harris en radikal vänstergalning

ANNONS