Storbritannien har drabbats hårt av våldsamma sammandrabbningar de senaste dagarna. Nu har tre länder gått ut och varnat för att resa dit.
Storbritannien har drabbats hårt av våldsamma sammandrabbningar de senaste dagarna. Nu har tre länder gått ut och varnat för att resa dit. Bild: Jordan Pettitt

Resevarningar till Storbritannien utfärdas

Flera länder utfärdar resevarningar för att varna medborgare om de faror som pågående upplopp i Storbritannien kan innebära. Svenska UD avråder i nuläget inte från resor till Storbritannien.

ANNONS
|

Det var på måndagseftermiddagen tre länder gick ut med varningar om att resa till och befinna sig i de delar av Storbritannien som är och har varit utsatta för våldsamheter i spåren av det knivdåd som ledde till tre unga flickors död i Southport i början av förra veckan.

Länderna det gäller är Australien, Nigeria och Malaysia. Nigerias utrikesministerium skriver att det finns en ökad risk för våld och oordning orsakade av de senaste upploppen i Storbritannien, som härrör från dödandet av tre unga flickor.

”Våldet har antagit farliga proportioner, vilket framgår av rapporterade attacker mot brottsbekämpande agenter och skador på infrastruktur”, skriver Nigerias utrikesministerium.

ANNONS

Det rapporter The Guardian. Tidningen lyfter även varningen från Australiens utrikesministerium:

”Undvik områden där protester förekommer på grund av risken för störningar och våld. Övervaka media för information och uppdateringar. Följ instruktionerna från lokala myndigheter, skriver Australiens utrikesministerium.

På söndagen blev Malaysia det första landet att utfärda en säkerhetsvarning till sina medborgare i Storbritannien på grund av de pågående våldshandlingarna.

Svenska UD avråder i nuläget inte från resor till Storbritannien. I kontakt med GP hänvisar UD:s pressjour till ambassadens reseinformation på Sweden Abroad.

Där står om det allmänna säkerhetsläget bland annat att ”ambassaden uppmanar svenska resenärer i Storbritannien att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet”.

”Resenärer bör vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som exempelvis offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra”, står det att läsa på Sweden Abroad.

LÄS MER:Kravallerna drevs av falska rykten – demonstrationer sprider sig

LÄS MER:Upploppen i Storbritannien – detta har hänt

LÄS MER:Specialstyrkor sätts in i Storbritannien

ANNONS