Sammandrabbningar med polis under söndagen utanför ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham.
Sammandrabbningar med polis under söndagen utanför ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham. Bild: Danny Lawson/AP/TT

Över 370 gripna i Storbritannien

En armé av specialstyrkor står redo att tackla de våldsamma upplopp som pågår i Storbritannien. Det meddelade premiärminister Keir Starmer efter ett krismöte.
Hittills har totalt över 370 personer gripits.

ANNONS

Specialstyrkorna är "redo att sättas in för att stötta samhället," sade Starmer på en pressträff efter mötet.

Starmer lovar även en skärpning av rättsliga åtgärder. Premiärministern har tidigare lovat tuffa tag mot upprorsmakarna som ligger bakom våldet. Även de som uppviglat till våld på nätet kommer att ställas inför rätta, enligt Starmer.

På pressträffen slog Starmer bort anklagelser om ett "parallellt polisväsende" där högerextremister lagförs strängare än vänsteraktivister.

– Polisen gör sitt jobb på ett rättvist sätt, precis som kan förväntas. Det här är en icke-fråga, säger han, enligt brittiska Sky News.

Över 370 gripna

Totalt över 370 personer har gripits i samband med våldsamheterna som tog fart efter att tre flickor dödats i ett knivdåd i Southport i måndags, enligt brittisk polis.

ANNONS

– Vi förväntar oss att siffran kommer att stiga varje dag när styrkor fortsätter att identifiera de inblandade och fortsätter att gripa de ansvariga, säger chefskonstapel Gavin Stephens.

I ett tal till nationen på söndagen underströk premiärministern att det handlar om organiserat våld och attacker av "högerextrema ligister."

Flera dagar av våld

Våldsamheterna inleddes och eldades sedan på av desinformation som spridits online om den misstänktes bakgrund, bland annat att han ska ha varit nyanländ och asylsökande. Men den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

På söndagen fortsatte våldet, för sjätte dagen i rad, i flera städer. Bland annat attackerades ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham. Minst tio poliser skadades, varav en slogs medvetslös. Även i Tamworth utanför Birmingham skedde sammandrabbningar vid ett liknande hotell.

– Jag garanterar att ni som deltar, antingen direkt eller genom att piska upp stämningen online, kommer att ångra er, sade Starmer på söndagen.

ANNONS