Bild: Ebrahim Noroozi, File Photo

Rädda Barnen: Barn kommer att dö i Afghanistan

Flera internationella hjälporganisationer har beslutat att pausa all sin verksamhet i Afghanistan efter att talibanerna förbjudit dem att ha kvinnliga anställda.
– Barn kommer att dö inom de närmaste tio dagarna om talibanerna inte häver sitt beslut, säger David Wright vid Rädda Barnen, till SVT.

ANNONS
LocationAfghanistan|
|

Det var under julhelgen som talibanregeringen i Afghanistan gick ut med beslutet om att alla icke-statliga organisationer inte längre får anställa kvinnor.

Direkt efter beskedet valde Rädda Barnen, Norska flyktingrådet, International Rescue Committee (IRC) och Care att pausa all sin verksamhet i Afghanistan.

– Vi har följt alla kulturella normer och vi kan helt enkelt inte arbeta utan vår hängivna kvinnliga personal, som är helt avgörande för att vi ska kunna nå kvinnor som är i desperat behov av hjälp, sade Neil Turner, Norska flyktingrådets Afghanistanchef, enligt TT.

”Kan få förödande konsekvenser”

I en intervju med SVT berättade David Wright, Rädda Barnens operativa chef, att det är svårt att nå ut till de mest utsatta kvinnorna och barnen utan kvinnliga medarbetare.

ANNONS

– Vi arbetar med kvinnor och barn i ofta väldigt konservativa områden. Då är det inte acceptabelt för ett helt manligt team att gå in i byn, säger Wright till SVT.

Wright tillade också att talibanernas beslut kan få förödande konsekvenser – redan inom en snar framtid.

– Barn kommer att dö inom de närmaste tio dagarna om talibanerna inte häver sitt beslut, säger han i intervjun.

Kvinnor från inte utbilda sig

Flera av hjälporganisationer bedriver Afghanistans sjukvård- och utbildningsverksamhet och för att kunna fortsätta med arbetet är kvinnliga medarbetare viktiga.

I förra veckan gick också Neda Mohammad Nadim, ministern för högre utbildning, ut med beslutet om att kvinnor inte längre får delta i undervisning på de afghanska universiteten.

Sedan talibanerna tog över makten i fjol har de flesta tonårsflickor inte kunnat gå till skolan, och sedan i mars i år har bara ett fåtal skolor kunnat hålla öppet för yngre flickor.

FN:s säkerhetsråd fördömer besluten

Kvinnor och flickors rättigheter i landet har stramats åt och på tisdagskvällen fördömde FN:s säkerhetsråd de nya lagarna och krävde att talibanerna omedelbart skulle häva förbuden för landets kvinnor.

”Åtgärder avsedda att utesluta och tysta kvinnor fortsätter orsaka enormt lidande”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Martin Griffiths, FN:s chef för bistånd, gick i förra veckan ut och sade att 97 procent av invånarna lever i fattigdom, och att två tredjedelar uppges behöva hjälp från utomstående för att kunna överleva.

ANNONS

– 20 miljoner människor står inför akut hungersnöd och cirka en miljon tonårsflickor är nu förbjudna att gå i skolan, sade Griffiths, enligt Reuters.

LÄS MER:Javad ”Reborn” Vahid Rezah från Mölnlycke är Sveriges bästa thaiboxare

LÄS MER:Studenten Marwa i ensam talibanprotest

LÄS MER:Människor piskades på fotbollsarena i Afghanistan

ANNONS