Tusentals åskådare ska ha sett på 12 människor piskades på en fotbollsstadium. Arkivbilden har inget med händelsen att göra.
Tusentals åskådare ska ha sett på 12 människor piskades på en fotbollsstadium. Arkivbilden har inget med händelsen att göra. Bild: Ebrahim Noroozi

Människor piskades på fotbollsarena i Afghanistan

Tolv personer, varav tre av dem kvinnor, har blivit offentligt piskade på grund av att de begått ”moralbrott” i Afghanistan. Tusentals åskådare ska ha sett på medan människorna piskades på en fotbollsarena.

ANNONS
|

En grupp människor har bestraffats med piskrapp i Afghanistan efter att de dömts av landets talibanregimen som skyldiga till ”moralbrott”. De tolv personerna, varav tre av dem kvinnor, ska ha begått äktenskapsbrott, rån och haft homosexuellt sex, uppger en tjänsteman från talibanerna till BBC.

Männen och kvinnorna fick mellan 21 och 39 piskrapp vardera, där 39 piskrapp ska vara det maximala antalet en person kan få. Straffet delades ut på en fotbollsarena som var fylld med tusentals åskådare.

Andra gången på en månad som piskstraff utförs

Det är den andra officiella bekräftelsen sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 på att piskrapp och prygling numera används som straff i Afghanistan. Tillkännagivandet ses som en bekräftelse på att talibanstyrets avser att hålla sig till sin strikta tolkning av islamisk sharialag, trots att de lovat att styra mer måttligt när de tog makten förra året.

ANNONS

Detta tros vara andra gången på en månad som regimen utför offentliga piskstraff. Tidigare i november straffades 19 personer – tio män och nio kvinnor – med piskrapp i nordöstra Afghanistan, uppger en tjänsteman inom landets högsta domstol.

Då delades piskrappen ut efter fredagsbönen i en moské i Taloqan, medan religiöst lärda och invånare i staden såg på, något som TT rapporterat om. Människorna ska enligt domstolen ha dömts för brott som otrohet, stöld och "flykt från hemmet".

Många länder fördömde talibanerna under deras styre mellan 1996-2001 för att de regelbundet utförde offentliga straff som piskning och avrättningar på nationalstadion i Kabul.

LÄS MER:Kvinnorna om livet i Afghanistan – efter ett år med talibanregimen

LÄS MER:Afghaner piskade för otrohet och stöld

LÄS MER:Talibaner förbjuder kvinnor på gym och badhus

ANNONS