Trots att de ekonomiska effekterna av sanktionerna är kännbara i Ryssland, är det inte särskilt troligt att den ekonomiska elitens stöd för Putin kommer att svikta, framgår det i de läckta Pentagon-dokumenten.
Trots att de ekonomiska effekterna av sanktionerna är kännbara i Ryssland, är det inte särskilt troligt att den ekonomiska elitens stöd för Putin kommer att svikta, framgår det i de läckta Pentagon-dokumenten. Bild: Aleksey Babushkin

Pentagonläckan: Ryssland kan kriga minst ett år till – trots sanktioner

I de läckte Pentagon-dokumenten framgår det att Ryssland kommer kunna finansiera kriget i Ukraina i minst ytterligare ett år, trots de sanktioner som förts mot landet, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS
|

Tidningen Wall Street Journal har gått igenom nya dokument från Pentagonläckan som det inte tidigare rapporterats om.

I de amerikanska underrättelsedokumenten framgår det att de ekonomiska effekterna av sanktionerna är kännbara i Ryssland, men att det inte är särskilt troligt att den ekonomiska elitens stöd för Putin kommer att svikta till följd av dem.

"Moskva förlitar sig på ökade bolagsskatter, dess suveräna förmögenhetsfond, ökade import och företagens anpassningsförmåga för att hjälpa att förmildra det ekonomiska trycket", står det i en del av bedömningen enligt WSJ.

Kan finansiera kriget med hjälp av eliten

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina har flera länder infört hårda sanktioner mot Ryssland och personer som anses vara kopplade till kriget eller Vladimir Putin. Men enligt dokumenten kommer ”eliten” som sanktioneras ändå troligtvis att fortsätta ”upprätthålla Kremls mål i Ukraina” och även ”hjälpa Moskva att kringgå sanktionerna”.

ANNONS

I dokumenten framgår det även att Ryssland kommer att kunna finansiera kriget i Ukraina i minst ytterligare ett år till, trots sanktionerna.

Men bedömningen går inte in på andra faktorer som kan påverka Rysslands stridsförmåga, såsom utgifter för ammunition och deras rekryteringsbehov.

Dokumenten ska ha varit markerade med en symbol som tyder på att USA lyckats fånga upp privata ryska kommunikationskanaler.

LÄS MER:Norsktränade specialstyrkor strider med Ryssland i Ukraina

LÄS MER:Ryssland bombade egna staden av misstag

LÄS MER:Ryska spioner försöker fånga tyska soldater i honungsfällor

ANNONS