Paris – en spökstad när det blir utegångsförbud

Det nya nattliga utegångsförbudet som träder i kraft i Paris under lördagen vänder upp och ned på folks vanor, inte minst för metropolens västkustsvenskar.
– Denna gången flyr jag fältet, Om Paris åter ska bli en spökstad, precis som under lockdown i våras, orkar jag inte stanna, säger Göran Carlsson, 78 år.

ANNONS
|

Den före detta Lysekilsbon kom till den franska huvudstaden 1974 och jobbade i ett par decennier inom Nobels industrier. Idag är han pensionär.

Göran håller på att packa resväskorna. Någon timme senare kör han till Rivieran med frun Lena som ursprungligen kommer från Göteborg. För tillfället slipper regionen undantagstillståndet.

– Att slippa storstadens obligatoriska munskydd kommer att kännas som en räddning. Där nere kan vi promenera fritt bland vinfälten ned till havet, säger han.

Inte stängt sedan 1914

På anrika Svenska Klubben strax intill Tuileriträdgården mitt i hjärtat av Paris, organiserar Göran omtalade jazzkonserter en gång i veckan. Han är själv trummis. Svenska klubben grundades 1891 och är därmed den äldsta utlandssvenska klubben i världen. Den har inte stängt en enda gång sedan första världskriget 1914.

ANNONS

Men i våras annullerades arton konserter och nu i höst ställs ytterligare fyra stycken in.

– Musikerna är förtvivlade och hundratalet gäster som brukar besöka oss känner sorg, berättar han och understryker att evenemanget inte bara erbjuder bra musik, utan även beskrivs som en social oas i det stressiga Paris.

President Macron och hans regering bedömer att kraftfulla åtgärder snabbt måste sättas in för att hindra att covid-19 blir okontrollerbar. Smittan sprids snabbt igen.

President Macron och hans regering bedömer att kraftfulla åtgärder snabbt måste sättas in för att hindra att covid-19 blir okontrollerbar. Smittan sprids snabbt igen.

Undantagstillståndet träder i kraft i Parisregionen samt åtta andra regioner under lördagen.

De nya restriktionerna innebär bland annat utegångsförbud från klockan 21 på kvällen till 6 på morgonen. 135 Euro väntar den som trotsar förbudet.

Efter fyrtiosex år i den franska huvudstaden beskriver Göran Carlsson Paris som världens livligaste metropol, i alla fall innan vårens lockdown.

– I Paris har vi sena vanor. Många slutar jobbet först vid 20-tiden. Så att inte få gå på bio eller diskutera politik med vänner på brasserierna efter klockan 21 gör att vi förlorar en stor del av vår frihet, förklarar han.

På kända brasseriet Le Courcelles i det chica västra Paris har sex av nitton anställda fått gå och omsättningen har gått ned med närmare trettio procent.

– Vi kämpar för att överleva, erkänner ägaren Jean-François Calmels.

ANNONS

Svårt att ändra på parisarna

Det nya undantagstillståndet innebär att hans brasserie hädanefter måste stänga redan klockan 20:30 så kunderna har tid att bege sig hem.

– Fast det blir svårt att förändra parisarnas levnadsvanor och få dem att gå ut tidigare, suckar krogägaren.

Calmels tror dock det är bättre med utegångsförbud nu än mitt i julkommersen, vilket de två Nobelpristagarna i ekonomi från 2019 föreslagit.

I en debattartikel i Le Monde uppmanar fransk-indisk-amerikanska Esther Duflo och Abhijit Banerjee myndigheterna att låta stänga butiker, restauranger och konsertsalar mellan den 1 och 20 december.

”Det skulle kunna undvika stor smittspridning under själva julhelgen”, skriver de i den franska dagstidningen.

Paret menar att ett sådant initiativ inte skulle vara så skadligt för ekonomin.

Idén har dock väckt livlig debatt.

– Nobelpristagarna verkar inte stå med båda benen på jorden. För julruschen motsvarar cirka tjugofem procent av vår totala årliga omsättning. Skulle man stänga ned julruschen kollapsar Frankrike, säger Jean-François.

Känner skräck

Det nya undantagstillståndet har mött liten kritik hittills i Frankrike och antalet anti-mask anhängare är inte lika många som i Tyskland.

Många tror det beror på att befolkningen känner skräck.

– Regeringen skapar panik och det är inte bra för samhället. Det kan skapa onödiga tragedier, röt den världsberömde och inflytelserike filosofen Bernard-Henri Lévy på public-service kanalen France 2 i torsdags kväll.

ANNONS

Hälsominister Olivier Véran som medverkade i samma debattprogram försvarade sig med att man inte funnit en plan B.

– Det nya undantagstillståndet är den enda lösningen, sa’ han.

ANNONS