Spansk polis är bara en av många myndigheter i Europa som utreder misstänkta brevbomber mot ukrainska mål runt om på kontinenten.
Spansk polis är bara en av många myndigheter i Europa som utreder misstänkta brevbomber mot ukrainska mål runt om på kontinenten. Bild: Paul White

Paket med djurögon skickade till flera ukrainska ambassader i Europa

På fredagen fick det ukrainska konsulatet i tjeckiska Brno evakueras efter att man mottagit en misstänkt brevbomb. Senare visade det sig att brevet inte alls innehöll några sprängämnen – däremot en hel del djurvävnad.
Flera ukrainska ambassader uppger nu att de fått motta paket med vad man tror är ögon från djur.

ANNONS
|

Runt 10-tiden fick det ukrainska konsulatet och ett närliggande dagis i Brno evakuera sina byggnader efter att konsulatet fått in ett mystiskt paket.

”Ett misstänkt paket motsvarande de som upptäckts i Spanien anlände till det ukrainska konsulatet i Brno imorse. Vi kontrollerar försändelsen med hjälp av röntgen”, skriver den tjeckiska polisen på Twitter.

”Vi ber alla anställda på konsulat baserade i Tjeckien och företag som producerar vapenmaterial att vara extremt försiktiga när de kontrollerar inkommande post”.

Vid 12.30, lokal tid, kunde polisen dock konstatera att brevet inte innehöll några sprängämnen. Däremot hittades djurvävnad i paketet, uppger polisen till den tjeckiska tidningen Lidovky.

ANNONS

Djurögon har skickats till flera ambassader i Europa

En talesman för det ukrainska ministeriet sa vid lunchtid att ukrainska ambassader i flera europeiska länder, inklusive Tjeckien, tagit emot paket med djurögon, något som Reuters rapporterar om och hänvisar till uppgifter från Ukrainas utrikesministerium.

Paketen ska ha varit indränkta i en vätska som haft en ”distinkt färg och lukt”, uppger Reuters. De ska ha skickats till ukrainska ambassader i Ungern, Nederländerna, Polen, Kroatien och Italien, samt till generalkonsulat i Neapel, Krakow och Bern.

– Vi håller nu på att ta reda på vem som har skickat hit den och av vilken anledning, säger talesmannen för det ukrainska ministeriet till Lidovky.

Talespersonen tillade att det fortfarande kommer att göras analyser för att se om paketet kan innehålla några farliga ämnen.

Flera brevbomber hittade i Spanien

För ungefär en vecka sedan, den 24 november, ska Spaniens premiärminister ha mottagit en brevbomb. Den ska ha innehållit pyrotekniskt material som upptäcktes och neutraliserades av säkerhetstjänsterna.

Under onsdagen den 30 november och torsdagen den 1 december hittades ytterligare totalt fem brevbomber i Spanien.

Det första var ett paket som var adresserat till Ukrainas ambassadör Serhij Pohoreltsev i Madrid. Försändelsen väckte misstankar då den saknade en avsändare och inte såg ut som de brev som vanligtvis är adresserade till diplomater, uppger El Mundo.

ANNONS

En säkerhetsansvarig personal tog paketet till ambassadträdgården där han beslutade sig för att öppna den.

– Så fort han öppnade den hörde han att något klickade och han slängde det direkt, sa ambassadören till European Pravda.

Det andra var ett paket som skickats till ett vapenföretag i staden Zaragoza. Företaget tillverkar granatgevär som Spanien skickats till Ukraina.

Den 1 december hittades ytterligare tre misstänkta paket. Ett skickades till en flygbas i Madrid, ett till landets försvarsministerium och ett till den amerikanska ambassaden i Madrid.

LÄS MER:Spanska medier: Brevbomber var hemmagjorda

LÄS MER:Ytterligare misstänkt brevbomb i Spanien

LÄS MER:Ryska invasionen ”närmare att lyckas än vad som är erkänt”

ANNONS